Kuppila ei ehtinyt kesälomalle – Harvinainen kesätauon katkos ei hätkäytä eduskunnassa

Kansanedustajien kesätauon keskeyttäminen on harvinaista, mutta tarvetta poikkeusjärjestelyille ei ole. Näin heinäkuun alussa eduskunta ei vielä muutenkaan ollut hiljentynyt kesänviettoon, kertoo lainsäädäntöjohtaja Tuula Kulovesi.

Eduskunnan istuntosali. Kuva: Jarno Kuusinen / AOP

Kansanedustajat kokoontuvat tänään perjantaina täysistuntoon kesken istuntotaukonsa. Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) antaa eduskunnalle pääministerin ilmoituksen Britannian EU-erosta. Eduskunta keskustelee asiasta, mutta ei tee päätöksiä.

Eduskunnan lainsäädäntöjohtaja Tuula Kulovesi arvioi, että poikkeuksellinen täysistunto tuli kuitenkin sopivaan aikaan.

– Tämä tuli hyvään saumaan, täysistunnon pyöritys onnistuu tavallista pienemmällä porukalla, Kulovesi kuvailee lomakauden vaikutusta.

Kuloveden mukaan talo ei vielä ole hiljentynyt kesäksi: Suuri osa eduskunnan 600 virkamiehestä on töissä. Kansanedustajien kesätauko alkoi juhannuksena.

Myöskään esimerkiksi eduskunnan ravintolassa ei tarvita poikkeusaikatauluja täysistunnon takia.

– [Eduskunnan lisärakennuksen] Pikkuparlamentin ja Sibelius-talon ravintolat ovat olleet vuorotellen avoinna, Kulovesi kertoo.

Eduskunta kokoontuu Eduskuntatalon remontin takia Sibelius-akatemian tiloissa. Eduskuntataloon palattaneen syksyllä 2017.

Eduskunnan kansalaisinfo sulki ovensa kesätauon ajaksi ennen juhannusta. Eduskunnan kirjasto on avoinna vielä tänään ennen kolmen viikon kesälomaa. Myös eduskunnan kanslia sulkeutuu piakkoin. Päivystys toki on päällä koko ajan, Kulovesi muistuttaa.

Maataloustuet, Espanjan vakausohjelma ja nyt brittien EU-ero

Eduskunnan kokoontuminen kesätaukonsa aikana on harvinaista. Viimeksi näin tehtiin heinäkuussa vuonna 2012. Tuolloin syynä oli talouskriisissä painineen Espanjan vakausohjelma. Vuonna 1962 kesätauko keskeytettiin maataloustukikysymysten vuoksi, Kulovesi muistelee.

Lähtökohtaisesti valiokunnatkin ovat kesällä tauolla, mutta tänään perjantaina kokoontuvat suuri valiokunta, ulkoasiainvaliokunta ja talousvaliokunta. Muun muassa Euroopan unionia koskevista asioista vastaava suuri valiokunta käsittelee tiistaina ja keskiviikkona koolla ollutta EU-johtajien huippukokousta ja heinäkuun puolivälissä järjestettävää Euroopan ja Aasian johtajien Asem-kokousta, joka pidetään Mongoliassa.

Kansanedustajat kokoontuvat syksyn ensimmäiseen täysistuntoon tiistaina 6. syyskuuta. Eduskuntaryhmien kesäkokoukset pidetään elo–syyskuussa ennen istuntokauden alkua.