Kotitalouksien velkaantumisaste kääntyi yllättäen laskuun alkuvuonna

Nordean ekonomisti Olli Kärkkäinen pitää velkaantumisasteen laskua hyvänä merkkinä, vaikka kyse on vasta yhdestä vuosineljänneksestä.

talous
Paperista tehty talo jolla on seteleistä tehty katto.
Kotitalouksien velkaantumisasteen laskun taustalla on käytettävissä olevien tulojen kasvu.Ismo Pekkarinen / AOP

Suomalaisten kotitalouksien velkaantumisaste laski hieman vuoden ensimmäisellä neljänneksellä, kertoo Tilastokeskus (siirryt toiseen palveluun).

Kotitalouksilla oli alkuvuonna velkaa 124,6 prosenttia suhteessa käytettävissä oleviin vuosituloihin. Se on 0,3 prosenttiyksikköä vähemmän kuin viime vuoden lopulla.

Kotitalouksien pitkään jatkunut velkaantumiskehitys kääntyi siis ainakin hetkellisesti laskuun.

Muutoksen taustalla on kotitalouksien käytettävissä olevien tulojen kasvu. Suomalaisten palkat ja eläkkeet kasvoivat alkuvuonna nopeammin kuin velat, joten velkaantumisaste laski.

Nordean yksityistalouden ekonomisti Olli Kärkkäinen sanoo jossain määrin yllättyneensä velkaantumisasteen laskusta. Hänen mukaansa pitää katsoa vielä pari seuraavaa neljännestä, jotta nähdään, onko kyseessä laskeva trendi vai pelkästään tilapäinen muutos.

– Joka tapauksessa tämä on positiivinen indikaattori kotitalouksien velkaantumisen kestävyyden suhteen, että edes yhdellä neljänneksellä velkaantumisaste on kääntynyt laskuun, Kärkkäinen sanoo.

Kotitalouksien velkaantumisaste on kohonnut käytännössä koko vuosituhannen alun. Vielä vuoden 2000 alussa velkasuhde oli 64,3 prosenttia.

Viimeksi velkaantumisaste laski hetkellisesti vuoden 2013 lopulla. Sen jälkeen velkasuhde palasi nopeasti takaisin nousu-uralle.

Kärkkäisen mielestä kotitalouksien velkaantumisastetta on syytä seurata, mutta hän ei ole siitä vielä erityisen huolissaan. Hänen mukaansa velkaantumisen kasvu on ollut Suomessa maltillista esimerkiksi Ruotsiin verrattuna.