Mustaa nahkaa, sateenkaarihenkilöitä ja poikkeusreittejä – yli 50 000 ihmistä juhlii Helsingissä viikonloppuna

Pride Helsinki ja Tuska-festivaali tuovat kaupungin katukuvaan sateenkaaren värejä, mustaa ja niittejä. Lauantain Pride-kulkue tukkii liikennettä hetkellisesti.

Kotimaa
Helsinki Pride -kartta
Helsingin Pride-kulkue lauantaina.

Helsingin kadut täyttyvät tulevana viikonloppuna monenmoisista kulkijoista, kun samaan aikaan vietetään hevikansan vuosijuhlaa, Tuska-festivaalia sekä sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen eli sateenkaarikansan Pride-juhlaviikkoa.

Lauantaina sateenkaariväki aloittaa Pride-kulkueensa Senaatintorilta kello 13 ja marssii Kansalaistorille, jossa on ohjelmassa muun muassa musiikkiesityksiä sekä puheita. Ohjelma Kansalaistorilla alkaa kello 14.

Liikenteen kannalta marssi aiheuttaa poikkeusjärjestelyjä lauantaina iltapäivällä 12-14. Pride-kulkueeseen ja Kansalaistorin Puistojuhlaan odotetaan 25 000 osallistujaa, kertoo Helsinki Priden viestintäpäällikkö Amanda Stavén.

Yhdenvertaisuutta ja oman tiensä kulkijoita

Tuska-festivaalin toimitusjohtaja Eeka Mäkynen arvelee, että Suvilahdessa paukuteltavilla hevifestareilla saatetaan rikkoa tänä vuonna 30 000 kävijän raja. Hänen mukaansa ainakin parilla tuhannella tullaan päihittämään viimevuotinen 25 000 hevidiggarin määrä.

Tuska-festivaalien vieras.
Metallifani vuoden 2015 Tuska-festivaalilla.Ilona Koivisto / Yle

Siinä missä lauantaina Kansalaistorilla fiilistellään esimerkiksi Reino Nordinin ja Movetronin mukana, Suvilahdessa nyrkit nostetaan kohti taivaita trash-legenda Anthraxin ja vaikka kotimaisen Turmion kätilöiden tahtiin.

Nahka ja niitit sopivat hyvin viikonlopun molempiin juhliin.

Tuska-festivaalin toimitusjohtaja Eeka Mäkynen

Molemmista leireistä kuitenkin korostetaan kaikkien yksilöiden olemassaolon oikeutta.

– Meidän kulkueen viesti on yhdenvertaisuus, sinne ovat kaikki tervetulleita. Myös hevarit, Stavén sanoo.

Eeka Mäkysen mukaan hevikansa on myös aina ollut pullollaan oman tiensä kulkijoita. Hevipeikkojen mielestä ihmiset saavat olla juuri sellaisia kuin haluavat.

– Jengi vähät välittää, mitä kukakin tekee. Kaikki ovat, mitä ovat, Mäkynen tiivistää hevareiden suvaitsevaisuuden.

EuroGames & Pride
Tasa-arvokisojen Eurogamesin osallistujia nähtäneen myös lauantai Pride-kulkueessa.Mika Ruusunen / EuroGames Helsinki

Hän naurahtaa, että nahka ja niitit sopivat hyvin viikonlopun molempiin juhliin, kuten Judas Priestin laulaja Rob Halford. Ja kutsu käy myös toiseen suuntaan, sateenkaariväelle.

– Tulkaa ja tuokaa väriä meidän festivaalille, joka mustissa vaeltaa, Mäkynen runoilee.

Juttua muokattu 1.7.2016 klo 10.45: Hevimiehet ja -naiset vaihdettu hevareiksi.