Amerikkalaismallinen stipendi tukee nuoria urheilijoita – "Olisi huippua, jos pääsisin hiihtämään kansainvälisellä tasolla"

Suomessa ainutlaatuinen stipendiohjelma tukee nuorten urheilijoiden tavoitteellista urheilemista ja menestyksellistä opiskelua. Täysimääräisen stipendin sai nyt kolme lahjakasta urheilijaa. Tavoitteena on, että ensi vuonna stipendi myönnetään kymmenelle nuorelle.

Säätiöt ja apurahat
Hiihtäjät Lauri Mannila ja Anita Korva sekä lautailija Rene Rinnekangas näyttävät peukkua.
Maastohiihtäjät Lauri Mannila ja Anne Korva sekä lautailija Renne Rinnekangas ovat lupaavia urheiljoita.Tiia Korhonen / Yle

SotkamoMaastohiihtäjät Anita Korva ja Lauri Mannila sekä lautailija Renne Rinnekangas ovat silminnähden onnellisia. Nuoret, lupaavat urheilijat ovat saaneet lukuvuoden mittaiset stipendit Vuokatti–Ruka-Urheiluakatemian uudesta ohjelmasta.

Stipendi kattaa ylläpidon eli asumisen ja ruokailun Vuokatin Urheiluopistolla. Kainuun Hiihtoseuraa edustava Anita Korva tarttui tilaisuuteen hyvillä mielin.

Lukiolaisena roikuimme kirjaimellisesti vanhempien rahapussilla.

Kerttu Niskanen

– On todella mahtavaa, että myös nuoria ryhdytään tukemaan tällä tavalla. Tämä auttaa varmasti todella paljon eteenpäin. Saan kaiken tarvittavan opistolta, eikä aikaa tarvitse haaskata kaikkeen muuhun.

Stipendi merkitsee perheelle hyvin paljon.

– Olemme hyvin tyytyväisiä, että Anita sai tämän mahdollisuuden ja auttaahan tämä myös meitä taloudellisesti paljon, jatkaa Anitan äiti Riitta Kauppinen.

Tavoitteena kansainväliset ladut

Nuori lukiolainen voi nyt keskittyä opiskeluihin sekä tavoittelemaan kansainvälisiä latuja, joista hän on saanut jo hieman esimakua.

Anita Korva voitti maaliskuussa kultaa nuorten Pohjoismaiden mestaruuskilpailuista ja huhtikuussa aikuisten SM-kilpailujen pariviestissä yhdessä Anne Kyllösen kanssa.

– En nyt mitään yhtä nimeä, että jotain tiettyä pitäisi saavuttaa, mutta olisi kyllä huippua, jos pääsisin hiihtämään kansainvälisellä tasolla ja pärjäisin ihan huipulla.

Kotijoukot tukevat Anitan tavoitteita, sanoo äiti Riitta Kauppinen. Parhaiten he pystyvät tukemaan henkisellä puolella.

– Olemme hyvin paljon hengessä mukana ja koetamme kysellä arjesta ja kisoista. Me myös käymme kisoissa sen verran kuin pystymme eli olemme täysillä mukana. Muita tavoitteita meillä ei ole kuin se, että Anita olisi itse tyytyväinen ja saavuttaisi omat tavoitteensa.

Stipendikummi näyttää mallia

Kolmella stipendiaatilla on myös omat stipendikummit, maastohiihtäjät Kerttu ja Iivo Niskanen sekä lumilautailija Peetu Piiroinen. Kummien roolina on toimia nuorille hyvänä esikuvana, sanoo Kerttu Niskanen.

– Saan olla Anitan henkilökohtainen kummi, joten näytän hyvää mallia edeltä. Pääsemme mahdollisesti täällä myös yhdessä lenkille, mikä on mukavaa. Anita saa aina tulla myös kysymään, ja jos voin olla jotenkin avuksi, niin se on hyvä, Niskanen kertoo.

Saan kaiken tarvittavan opistolta eikä aikaa tarvitse haaskata kaikkeen muuhun.

Anita Korva

Niskasen mukaan huippu-urheilun ja opiskelun yhdistäminen voi olla haastavaa.

– Toinen näistä voi vähän kärsiä. Sotkamon urheilulukiossa tilanne on kuitenkin hyvä, koska täällä tekeminen on mahdollistettu niin hyvin. Uskon, että molemmilla puolilla pystyy menestymään.

Uusi stipendiohjelma helpottaa vähän vanhempien kukkaron rasitusta, mikä on hyvä ja tärkeä juttu myös nuorille, Niskanen lisää.

– Lukiolaisena roikuimme kirjaimellisesti vanhempien rahapussilla, ja voin vain kiittää heitä edelleen siitä tuesta.

Elli Pikkujämsä, Henna Ikola ja Rene Rinnekangas tuulettavat mitaleitaan.
Elli Pikkujämsä, Henna Ikola ja Rene Rinnekangas tuulettavat mitaleitaan. Rene voitti pronssia nuorten talviolympialaisissa Norjan Lillehammerissa helmikuussa.Olympiakomitea

Suomen Olympiakomitean lajiryhmävastaava Olli-Pekka Kärkkäinen odottaa, että vastaavia stipendiohjelmia käynnistetään myös muualla Suomessa.

– Tämä on loistava aloite ja hieno tukimuoto nuorille urheilijoille. Tällaisia voitaisiin käynnistää useammalla paikkakunnalla, sillä siten nuorille urheilijoille voitaisiin löytää yhteistyökumppaneita ja tukea heitä sitä kautta.

Toivottavasti tässä on ensi vuonna mukana pitkä liuta kansallisia yrityksiä.

Veikko Halonen

Kärkkäisen mukaan Vuokatin ja Sotkamon alueella on jo merkittävä osaamisen keskittymä suomalaisessa huippu-urheilussa ja etenkin talvilajeissa. Hän uskoo, että nuorista urheilijoista tullaan kuulemaan vielä lisää.

– Katselin listaa kasvateista täältä ja moni heistä menestyi Sotshin olympialaisissa. Sieltä tuli Iivo Niskaselle kultaa, Kerttu Niskaselle kaksi hopeaa ja Enni Rukajärvelle hopeaa, eli kyllä täältä on tähtiä jo löytynyt ja tulee varmasti lisää myös jatkossa.

Lisää urheilijoita ja kumppaneita stipendiohjelmaan

Vuokatti–Ruka-Urheiluakatemian stipendiohjelman virallisia kumppaneita ovat Vuokatin Urheiluopisto, Vuokatinrinteet, Break Sokos Hotel Vuokatti ja Kainuun Op-liitto.

– Meille mukana oleminen on ennen kaikkea yhteiskuntavastuuasia. Toivomme, että nuoret ihmiset onnistuvat urheilu-urallaan ja saavuttavat ehkä myös jonkun mitalin, mutta kaikki tämä on sitä parempaa elämää ja yhteiskuntaa, kertoo Vuokatin Urheiluopiston toimitusjohtaja Veikko Halonen.

Hiihtäjät Iivo ja Kerttu Niskanen nuorten urheilijalupausten kanssa.
Hiihtäjät Iivo ja Kerttu Niskanen ovat stipendin saaneiden urheilijoiden kummeja.Tiia Korhonen / Yle

Tavoitteena on, että vuoden kuluttua stipendiohjelmaan saadaan mukaan 10 urheilijaa ja lisää kumppaneita. Nyt rahoittajat ovat paikallisia, mikä kertoo sitä, että stipendiohjelma on suomalaisille vielä uusi järjestelmä, Halonen pohtii.

– En ihaile amerikkalaista urheilua mitenkään erityisesti, mutta siellä on hieno järjestelmä lupaaville ja lahjakkaille urheilijoille. Sitä stipendimallia on nyt lainattu tänne. Me kainuulaiset aloitamme tämän ja olemme aivan ensimmäisillä metreillä. Toivottavasti tässä on ensi vuonna mukana pitkä liuta kansallisia yrityksiä, Halonen sanoo.