1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Täällä Jean, Juice ja Tauno lomailivat – Kangasalan Lepokodin historia kuhisee taiteilijaelämää

Jotkut paikat saavat mielikuvituksen lentämään ja haluamaan aikamatkalle. Kangasalan Lepokodin idyllisellä pihamaalla ja historian värittämissä huoneissa on vietetty kiihkeää taitelijaelämää 1900-luvulla. Videolla kerrotaan cowboykummituksen tarina.

Yle Uutiset Pirkanmaa: Kangasalan Lepokoti
Yle Uutiset Pirkanmaa: Kangasalan Lepokoti

Kangasalan Lepokoti on tullut tunnetuksi taiteilijoiden lomailupaikkana. 1890-luvun alkupuolella rakennetun talon pihassa aika tuntuu pysähtyvän, silti ovi käy edelleen. Vakituisten vuokralaisten lisäksi talossa vierailee ryhmiä ja eri kulttuuritapahtumien yleisöä.

Lepokodissa on lomaillut ja työskennellyt vaikuttava joukko maamme kuuluisia taiteilijoita, Jean Sibelius, Tauno Palo ja Juice Leskinen. Eeva-Liisa Manner mopoili usein öisin Lepokodille ja Pentti Saarikosken kirjoituskone lauloi huoneessa 19.

Hugo Enqvistin sanotaan kummittelevan Kangasalan Lepokodissa. Kuva: Marjut Suomi / Yle

Täysihoitola toimi vuosina 1910-1986. Isäntäperhe Adlerin mielenkiintoisen tytärkolmikon henki tuntuu talossa edelleen. Muistonsa on Lepokotiin jättänyt mm. kuuluisa runoilija Einari Vuorela, jonka runoja omistajasisaruksista Martta lausui kouluissa, sairaaloissa ja eri tilaisuuksissa.

Kuva: Marjut Suomi / Yle
Kuva: Marjut Suomi / Yle
Kuva: Marjut Suomi / Yle
Kuva: Marjut Suomi / Yle
Kuva: Marjut Suomi / Yle