1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Mies museoi omaa elämäänsä – aikamatka läpi vuosikymmenten

Lappeenrantalainen Pekka Luoto on kerännyt omaa historiaansa yli 30 vuotta. Nyt kymmeniä tuhansia vanhoja tavaroita sisältävä kokoelma on asettunut Konnunsuon vanhan vankilan veneverstaaseen.

Pekka Luoto Eilisyyden museossaan.

Konnunsuon vanhan vankilan veneverstas Lappeenrannassa on täynnä tavaraa. 400 neliön tilassa, kahdessa kerroksessa on Pekka Luodon elämään liittyviä esineitä. Mies päätti yli 30 vuotta sitten alkaa kerätä hänen elämäänsä liittyneitä tavaroita.

– Aloin ajatella, ettei kukaan ole tainnut koskaan etsiä omaa historiaansa niin, että pystytään toteuttamaan esineiden kautta, sanoo Luoto.

Eilisyyden verstaassa, miksi Luoto paikkaa kutsuu, on muun muassa Luodon lapsuudenajan keittiönpöytä. Pöytä, tuolit ja astiat ovat täsmälleen samanlaisia kuin lapsuudenkodissa oli. Pöydällä on vielä jopa sen ajan elintarvikkeiden pakkauksia.

– Tässä istuessani pystyy olemaan historian sisässä, pohtii Luoto.

Aikamatka läpi vuosikymmenten

Eilisyyden verstasta ei voi kutsu museoksi, koska tavaroita ei ole virallisesti museoitu. Verstaassa on myös 1960-luvun tyyliin sisustettu olohuone, 1970-luvun keittiö sekä leirintäalue.

Eilisyyden verstaassa on 1970-luvun keittiö. Kuva: Yle / Ville Toijonen

– Kun esimerkiksi menee 60-luvun huoneeseen, voi istua 60-luvun tuolissa ja ottaa hyllystä käteen 60-luvun Apu-lehden ja lukea kuinka Kekkonen tekee matkoja ja niin edelleen.

1970-luvun keittiö on keltainen ja se on saatu kokonaisuudessaan pelastettua keittiöremontista, missä 70-luvun keittiö purettiin. Seinillä ja pöydillä on emalikattiloita kansineen. Pöytä ja neljä tuolia ovat myös keltaiset.

Kylmät väreet vankien viesteistä

Eilisyyden verstaassa on myös muutamia tavaroita vanhasta Konnunsuon vankilasta. Yksi pysähdyttävimmistä paikoista Pekka Luodon

Kuva: Yle / Ville Toijonen

verstaassa on "Helvetin kolu". Käytävän seiniin on kiinnitetty Konnunsuon vankilan sänkyjen puisia pohjia. Sängynpohjiin vangit ovat kirjoittaneet rankkojakin viestejä omien nimiensä ja päivämäärien lisäksi. Lyhyissä viesteissä avautuu vankilan lohduttomuus ja joidenkin vankien kostonhimoiset ajatukset.

– Tämä on paikka, jossa minulle tulee aina kylmät väreet. Teksteistä huokuu vangin toive, oli se sitten hyvä tai paha, Luoto sanoo.

Luoto päätti vuonna 2010 lopettaa keräämisen. Hänen mukaansa Eilisyyden verstaasta löytyy nyt kaikki, mikä liittyy hänen elämäänsä.