Britannian pääministeriksi uusia ehdokkaita: Gove ja Leadsom ilmoittautuvat kisaan

Oikeusministeri Michael Goven on odotettu tukevan Boris Johnsonin ehdokkuutta. BBC kuvaa hänen päätöstään lähteä kisaan sokiksi.

Ulkomaat
Andera Leadsom ja Michael Gove.
Andera Leadsom, Michael Gove.AOP, Andy Rain / EPA

Kaksi uutta ehdokasta on ilmoittautunut kisaan Britannian uudeksi pääministeriksi. Oikeusministeri Michael Gove ja energiaministeri Andrea Leadsom lähtevät tavoittelemaan tehtävää. Kumpikin oli Britannian EU-erokampanjan johtohahmoja.

Gove sanoi ennen kansanäänestystä, että hän ei olisi kiinnostunut pääministerin tehtävästä. Hänen on odotettu tukevan Lontoon entisen pormestarin Boris Johnsonin ehdokkuutta. Yleisradioyhtiö BBC kuvaileekin hänen päätöstään lähteä kisaan sokiksi.

Gove hyökkää nyt Johnsonia vastaan.

– Olen, vastentahtoisesti, tullut siihen johtopäätökseen, että Boriksesta ei ole johtajaksi eikä rakentamaan tarvittavaa tiimiä. Olen siksi päättänyt ilmoittautua kisaan, Gove ilmoitti lausunnossa.

Myös energiaministeri Andrea Leadsom ilmoittautuu kisaan.

– Olen iloinen voidessani kertoa tavoittelevani konservatiivien johtajuutta, hän kirjoitti Twitterissä.

Britannian pääministeri ja konservatiivien johtaja David Cameron ilmoitti erostaan perjantaina, kun Britannian EU-jäsenyydestään järjestämä kansanäänestys ratkesi.

Aiemmin pääministerikisaan ovat ilmoittautuneet Britannian sisäministeri Theresa May, entinen puolustusministeri Liam Fox ja työministeri Stephen Crabb. Boris Johnsonin odotetaan kertovan ehdokkuudestaan piakkoin. Ilmoittautumisaika umpeutuu puoliltapäivin Britannian aikaa.

Lähteet: Reuters, AFP