1. yle.fi
  2. Uutiset

Kuluttajaliitto hämmästelee mobiiliasiakkaiden kiltteyttä – ”Sama jos ostaisi labradorinnoutajan, mutta saisi chihuahuan”

Kuluttajaliiton johtavan lakimiehen Tuula Sarion mielestä kuluttajat tyytyvät liian helposti heikkoihin nettiyhteyksiin. Valituksia tehdään harvoin, mutta erilaisissa liiton tilaisuuksissa mobiililiittymät ovat ylivoimaisesti yleisin valituksen aihe.

Kotimaan uutiset
Älypuhelinten ja tablettien käyttö on yleistynyt huimaa vauhtia Suomessa.
Sari Ursin / Yle

Suomessa on lähes kahdeksan miljoonaa tiedonsiirtoon käytettävää mobiililiittymää. Suurin osa liittymistä on jo nopeita 4g-liittymiä, joita markkinoidaan usein 50 tai 100 megabitin maksiminopeudella. Käytännössä nopeus vaihtelee suuresti paikasta, laitteesta ja alueen käyttäjämäärästä riippuen.

– Valituksia tehdään vähän, mutta koulutustilaisuuksissa eri puolella Suomea se on ylivoimaisesti suurin puheenaihe, Tuula Sario sanoo.

Sarion mukaan kansalaistapaamisissa esille nousee operaattoreiden agressiivinen myynti esimerkiksi ostoskeskuksissa.

– Moni ostaa 4g:n, mutta ei saa edes 3g:tä. Ihmiset ehkä ajattelevat, että se on oma vika, jos on pikaistuksissaan ostanut tuotteen. Operaattorit ovat onnistuneet siinä, että asiakkaat eivät valita. Mutta se on sama jos koiranmyyjä myy labradorinnoustajan, mutta ostaja saa chihuahuan.

Tuula Sarion mukaan kuluttajan kannalta kelvolllisen mobiiliyhteyden nopeutta on vaikea linjata olosuhteiden erilaisuuden takia.

"10 megabittiä kohtuullinen nopeus"

Aalto-yliopiston tietoverkkotekniikan professori Jukka Mannerkin ihmettelee, miksi kuluttajat eivät hanakammin vaadi esimerkiksi hinnanalennusta tilanteissa, joissa yhteysnopeus jää huomattavasti alle maksiminopeuden.

– Yleisesti kohtuullisen nopeutena pidetään 10 megabittiä sekunnissa. Sillä voi katsella hd-tasoista videokuvaa ja netttisivut latautuvat suhteellisen nopeasti.

Aalto-yliopiston Nettitutkan aineiston perusteella verkkoyhteyksen hidastelu on yleistynyt alkuvuoden aikana. Syynä on käyttäjämäärien ja erityisesti verkossa siirrettävän tietomäärän roima kasvu.

Lue seuraavaksi