1. yle.fi
  2. Uutiset

Joulutontun työ on rankkaa vai mitä, Vesa Vierikko?

Korvatunturilla ei juuri lomailla, eikä työsuhde-eduillakaan pääse leveilemään. Yleisradion Joulukalenterin tonttua esittävä Vesa Vierikko heittäytyi haastateltavaksi Sherlokkisena kesken kesäkuvausten.

joulutontut
Vesa Vierikko joulukalenteriin liittyvässä rooliasuissaan.
Yleisradion Joulukalenterin tonttua esittävä Vesa Vierikko heittäytyi haastateltavaksi Sherlokkisena kesken kesäkuvausten.

– Mitä muuta voi olla kuin tonttu? Ai niin kuin arki-ihminen?

Voi melkein kuulla, miten keksijätonttu Sherlokkisen (Vesa Vierikko) terävät hoksottimet raksuttavat.

Toimittaja on juuri kysynyt Sherlokkiselta, mitä tarkoittaa olla tonttu, eikä keksijä meinaa saada langan päästä kiinni.

– Monet täällä ovat tonttuja eli toheloita. Minä olen ainoa joka on niin sanotusti järjissään. Tietysti joulupukki on myös järjissään. Välillä, Sherlokkinen kuvailee yhteisöään.

Lomaa vain neljä tuntia

Me elämme leppoista keskikesää, ja monet arki-ihmiset lomailevat, mutta tontuilla pitää kiirettä. Sherlokkinen paljastaa, ettei Korvatunturilla juuri huilita: lomaa on heti joulun jälkeen – neljä tuntia.

– Silloin on puurotauko. Sen jälkeen saa makoilla ja antaa puuron murista vatsassa ja valmistua siksi, miksi se valmistuu. Energiaa ja voimaahan se tuo. Neljän tunnin tauko. Sitten alkavat seuraavan joulun valmistelut.

Ja niille, joita on aina askarruttanut, keiltä tontut saavat lahjoja, tiedoksi, että joulupukilta tietysti.

– Minä ainakin sain kynän viime jouluna ja arvonylennyksen: suurtonttu Sherlokkinen.

Ensi joulun hitti ovat jäätimantit

Kovin tuntuu vaatimattomalta tämä Sherlokkinen. Työssään kaikkein arvokkaimpana hän pitää virka-asuunsa kuuluvaa hattua.

Ja nyt tarkkana. Sherlokkinen paljastaa, mitä paketteihin on kääritty ensi jouluksi.

– Jalkapallo, jota minä en kylläkään ole tehnyt. Sitten on jäätimantteja, ainakin. Ja Mechano-rakennussarja. Sellaisen minä sain pienenä tonttusena. Siitä tämä keksijänura lähti. Rakensin nostokurjen, joka osasi lentää. Se lähtee joka syksy lentoon ja lentää lämpimiin maihin Afrikkaan.

Ylitonttu on järski ja Korvatunturi remontissa

Parin vuoden takaisessa Porokuiskaajan arvoituksessa selvisi, että Sherlokkisen ja Ylitontun (Pirkka-Pekka Petelius) välit saattavat toisinaan olla jännitteiset.

– Me olemme veljeksiä. Meidän on pakko tulla toimeen. Näin meidän kesken Ylitonttu on välillä aika järski, mutta veli, mikä veli.

Juuri nyt Korvatunturilla on meneillään remontti, ja Sherlokkinen vastaa sen etenemisestä.

– Täällä oltiin muutama vuosisata myöhässä nykyisestä teknologian kehityksestä. Nyt on otettu uutta tekniikkaa käyttöön, ja hyvin on sujunut, keksijätonttu myhäilee.

Se, miten remontti lopulta sujuu, selviää joulukuussa alkavassa Yleisradion Joulukalenterissa nimeltä Jäätävä seikkailu. Se on jatkoa vuoden 2014 Porokuiskaajan arvoitukselle.

Lue seuraavaksi