1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Pikkuapollon kanta vahvistunut Somerolla

Perhosen siirtoistutukset ovat onnistuneet. Kanta on hävinnyt, kun perinteiset laidunniityt ovat vähentyneet.

luonto
Pikkuapollo
PikkuapolloMikko Kuussaari

Pikkuapollokanta on vahvistunut Someron Häntälässä sen verran, että Häntälästä on siirtoistutettu kesän alussa naarasperhosia Salon Rekijoelle ja Sipoonkorpeen.

– Sipoonkorpeen ja Rekijoen alajuoksulle vapautetut pikkuapollot ovat pysytelleet uusilla elinalueillaan hyvin siirtoja seuranneiden viikkojen aikana. Onkin todennäköistä, että ne ovat munineet istutusniityille suuren määrän munia. Perhosen lisääntymisen onnistumiseen vaikuttaa kuitenkin myös tulevan vuoden sääolot, ja vasta ensi vuoden kesäkuussa selviää, kuinka hyvin uudet istutukset ovat onnistuneet, erikoistutkija Mikko Kuussaari kertoo Suomen ympäristökeskuksen tiedotteessa.

Pikkuapollo on hävinnyt monilta alueilta perinteisten laidunniittyjen vähenemisen seurauksena.

EU-rahoitteisessa Luonnonhoito-LIFE -hankkeessa perhonen palautettiin vuonna 2012 siirtoistutuksin kolmelle entiselle elinalueelle Varsinais-Suomessa. Someron Häntälä on Porvoon ohella perhosen runsain esiintymispaikka.

Rauhoitettua pikkuapolloa tavataan lähinnä Ahvenanmaalla ja lounaisen Suomen saaristo- ja rannikkoalueilla. Vain kaksi esiintymää on säilynyt sisämaassa: toinen Rekijoen yläjuoksulla Somerolla ja toinen Halikonjoen varrella Salossa.

Ennen Sipoon istutusta pikkuapollolla oli Uudellamaalla vain Porvooseen palautettu kanta. Viimeiset 2000-luvun siirtoja edeltäneet havainnot pikkuapollosta Uudeltamaalta ovat 1940-luvulta. 1900-luvun alkupuolella pikkuapolloa esiintyi mm. Espoossa, Sipoossa ja Porvoossa.

Lähteet: Suomen ympäristökeskuksen tiedote

Lue seuraavaksi