Yle Pohjois-Irlannissa: Brexit-äänestyksen jälkeen Irlannin passit tekevät kauppansa

23-vuotias opettaja Áine Lynch haluaa Irlannin passin, jotta hän voi tulevaisuudessa tehdä töitä Euroopassa. Normaalisti hänen kotikaupungissaan Newryssä postista haetaan noin sata passihakemusta viikossa – Britannian EU-eropäätöksen jälkeen niitä noudettiin kahdessa päivässä 2 000.

Brexit
Áine Lynch näyttää passinhakulomaketta.
Pohjoisirlantilainen Áine Lynch äänesti viime viikolla EU-jäsenyyden puolesta. Nyt hän hakee Irlannin passia. Dan Ekholm / Yle

Pohjoisirlantilaiset ovat hakeneet Brexit-äänestyksen jälkeen niin innokkaasti Irlannin passeja, että paikoin passihakemukset ovat päässeet loppumaan posteista.

Vaikka suurin osa briteistä halusi jättää EU:n, enemmistö pohjoisirlantilaisista äänesti unionissa pysymisen puolesta.

23-vuotias alakoulun opettaja Áine Lynch on yksi heistä. Hän on juuri käynyt Newryn postikonttorissa noutamassa passihakemuslomakkeen.

– Olen järkyttynyt siitä, että lähdemme EU:sta, sanoo Lynch.

"Haluan tehdä töitä Euroopassa"

Kaikilla Irlannin saarella syntyneillä on oikeus hakea Irlannin tasavallan passia – myös Pohjois-Irlannissa asuvilla Yhdistyneen kuningaskunnan kansalaisilla.

Áine Lynchille passin haku on hiukan hankalampaa, sillä hän itse on syntynyt Englannissa, ennen kuin perhe muutti takaisin Pohjois-Irlantiin.

Nyt hän on etsinyt passihakemusta varten Pohjois-Irlannissa syntyneen isänsä syntymätodistuksen, mikä olikin hankalaa. Briteillä ei ole samanlaista väestörekisterijärjestelmää kuin Suomessa.

– Haluan tehdä töitä Euroopassa tulevaisuudessa, joten haluan pitää sen mahdollisuuden auki, Lynch sanoo.

Hän haaveilee Espanjasta, siellä olisi kiva tehdä töitä. Ainakin sää on parempi kuin Irlannin saarella, jonne matalapaineet saapuvat tiuhaan tahtiin ja vettä sataa kaatamalla.

Pohjois-Irlannin kartta.
Yle Uutisgrafiikka

Opiskelijavaihtojen loppuminen pelottaa

Lynch oli Erasmus-opiskelijavaihdossa Belgiassa pari vuotta sitten.

– Pelkään, että nämä opiskelijavaihto-ohjelmat eivät ole enää käytettävissä Yhdistyneen kuningaskunnan opiskelijoille, kun rahoitus jää pois, joten olin hyvin pettynyt, Lynch sanoo.

Kansanäänestyspäivänä hän lähti jo aamutuimaan äänestämään, koska se oli hänelle sydämen asia. Lynchin mielestä monelle oli suuri järkytys, että EU:sta eroaminen todella voitti.

– Ihmiset Pohjois-Irlannissa äänestivät EU:ssa pysymisen puolesta, mutta nyt meidän täytyy erota, koska kuulumme Yhdistyneeseen kuningaskuntaan, Lynch sanoo.

Normaalisti Newryn postikonttorista käydään hakemassa sata passihakemusta viikossa, mutta kahdessa päivässä kansanäänestyksen jälkeen lomakkeita noudettiin 2 000. Postista kerrotaan, että lomakkeita tilattiin heti 2 500 lisää, ja niistä on noin 600 jäljellä.

Yhdestä postikonttorista on toisin sanoen haettu viikon sisällä lähes 4 000 irlantilaista passihakemuslomaketta. Muualla Pohjois-Irlannissa lomakkeet ovat päässeet ajoittain jopa loppumaan kokonaan.

Huomaamaton raja

Newry on 30 000 asukkaan kaupunki, joka sijaitsee vain kuuden kilometrin päässä Irlannin rajasta.

Newryn asukkaat pelkäävät rajan palaavan. Sitä ei ole viime vuosikymmeninä tarvinnut ajatella.

Nykyisellään rajan huomaa ainoastaan tienviitoista ja nopeusrajoituksista: Irlannissa puolella käytetään englannin lisäksi iiriä, joka häviää viitoista Pohjois-Irlannissa samalla kun kilometrit muuttuvat maileiksi.