1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Betonitehtailija myhäilee – tilausten määrä suurin 25 vuoteen

Uusien asuinkerrostalojen rakentaminen kasvukeskuksiin täyttää tällä hetkellä betonielementtitehtaiden tilauskirjoja kiihtyvällä tahdilla. Betonielementtien kysynnän arvioidaan kasvavan jopa viidenneksellä tänä vuonna. Kysyntä kuitenkin jakautuu epätasaisesti eri puolilla Suomea. Kymenlaaksossa betonirakentaminen on edelleen hiljaista rakennusalan hitaan kasvun vuoksi.

Kuva: Minna Heikura / Yle

**KOUVOLA **Betonielementtien kysynnän arvioidaan kasvavan jopa viidenneksellä tänä vuonna, kerrotaan Betoniteollisuus ry:stä. Rakentamisen elpyminen näkyy erityisesti uusiin asuinkerrostaloihin elementtejä toimittavien tehtaiden tilauskirjojen täyttymisenä.

– Alkuvuonna elementtitehtaat yllätettiin housut kintuissa. Elementtitilaukset ovat suurimmat 25 vuoteen. Tosin hiljaisimman vuoden jälkeen, mitä oli 24 vuoteen, sanoo elementtikauppias Ossi Murto Kouvolan Betoni Oy:stä.

Kysynnän heilahdukset ovat äkkijyrkkiä, ja kasvun jatkumista on vaikea ennustaa ensi vuoden alkua pitemmälle. Kouvolan Betonin tilauskirjat ovat täynnä ainakin tammikuuhun asti.

– Pääkaupunkiseudulle rakennetaan asuinkerrostataloja. Sinne missä tule isoja kohteita, niin sinne rakennetaan myös päiväkoti, koulu ja kauppa, kertoo Ossi Murto alan näkymistä.

Kasvu jakautunut epätasaisesti

Betonielementtitehtaita ehdittiin jo sulkea takavuosien taantuman vuoksi. Sen sijaan erilaisille rakennustyömaille juoksevaa valmisbetonia toimittavat pyrkivät pitämään betoniasemia pystyssä pienelläkin liekillä.

Myyntijohtaja Mikko Vasama Ruskon Betonista Kuva: Minna Heikura / Yle

– Monen laskuvuoden jälkeen aloitukset ovat lisääntyneet ja ala on selkeästi piristymässä. Kaikki käyrät näyttävät mukavasti ylöspäin. Etenkin tietyillä seuduilla, kuten pääkaupunkiseudulla, on isoja projekteja lähdössä. Niihin valmisbetonia menee paljonkin, sanoo myyntijohtaja Mikko Vasama Ruskon Betonista.

Elementti- ja valmisbetoniteollisuuden hyvistä näkymistä huolimatta kasvu jakautuu epätasaisesti. Kymenlaaksossa rakennusala elää edelleen hiljaiseloa, kun taas kasvukeskuksissa rakennetaan vauhdilla.

– Kyllähän täällä Kouvolassa perusrakentaminen on valitettavan alhaisella tasolla. Oikeastaan tällaiset pienet paikkakunnat ovat suurten projektien ja isojen investointien varassa, sanoo Mikko Vasama.

Betoniteollisuudella pyyhkii kahtiajakoisesti

Koko betoniteollisuuden vuosittainen liikevaihto Suomessa on vajaat miljardi euroa. Yhteensä alan povataan kasvavan pari prosenttia kuluvana vuonna.

Betoniteollisuudella pyyhkii kahtiajakoisesti. Asuinkerrostalojen tuotanto vetää erittäin hyvin, mutta teollisuusliikerakentamisessa menee selvästi hiljaisemmin.

Jussi Mattila

– Betoniteollisuudella pyyhkii kahtiajakoisesti. Asuinkerrostalojen tuotanto vetää erittäin hyvin, mutta teollisuusliikerakentamisessa menee selvästi hiljaisemmin. Siellä on vapaata kapasiteettiä, sanoo Betoniteollisuus ry:n toimitusjohtaja Jussi Mattila.

Kaikkein heikoimmin pyyhkii pientalorakentamisen puolella.

– Siihen liittyvien tuotteiden, kuten harkkojen, valmistuksessa on edelleen hiljaista, kertoo Jussi Mattila.

Betoniteollisuuden liikevaihdosta Suomessa leijonan osa, yli 50 prosenttia, tulee elementtitehtaista. Noin kolmasosa liikevaihdosta tulee valmisbetonin tuotannosta. Loppu koostuu ympäristöbetonituotteista, kuten harkoista ja pihakivistä.