Tanskan kiisteltyä "korulakia" käytettiin ensimmäistä kertaa – Poliisi takavarikoi turvapaikanhakijoilta rahaa

Tanskassa poliisi on ensimmäistä kertaa soveltanut niin sanottua korulakia. Kööpenhaminan lentokentän poliisi takavarikoi tiistaina viideltä iranilaiselta turvapaikanhakijalta yhteensä noin 10 000 euroa.

turvapaikanhakijat
Telttaleiriä Naestvedissä.
Tulijoiden omaisuuden takavarikoinnilla uhkaaminen on esimerkki Tanskan yrityksistä tiukentaa turvapaikanhakijoiden kohtelua. Tanska on myös majoittanut turvapaikanhakijoita telttaleireihin.Tom Kankkonen / Yle

Poliisin mukaan iranilaisilla oli mukanaan käteisvaroja noin 17 000 euron arvosta. Iranilaiset pyrkivät maahan väärennetyillä asiakirjoilla, ja heidät otettiin kiinni lentokentällä. Rahat löytyivät ruumiintarkastuksessa.

Kahden miehen ja kolmen naisen iranilaisryhmä ilmoitti hakevansa turvapaikkaa Tanskasta.

Tanskan parlamentti, kansankäräjät, hyväksyi tammikuussa lain, joka mahdollistaa turvapaikanhakijoiden omaisuuden takavarikoinnin. Lakia ei kuitenkaan ole sovellettu tähän asti.

Takavarikoinnin raja 1 300 eurossa

Korulaiksi kutsuttu laki merkitsee, että poliisi voi takavarikoida turvapaikanhakijan omaisuutta, jos sitä löytyy yli 10 000 Tanskan kruunun eli runsaan 1 300 euron arvosta.

Uudet määräykset ovat osa ulkomaalaislain kiristystä. Korulakia arvosteltiin sekä Tanskassa että ulkomailla ja takavarikointimääräyksiä verrattiin jopa natsi-Saksan käytäntöihin.

Omaisuuden tai käteisrahan takavarikointia on perusteltu sillä, että varat käytetään ulkomaalaisten aiheuttamien oleskelu- ja terveydenhoitokulujen kattamiseen.