1. yle.fi
  2. Uutiset

Boris Johnson ei lähde pääministerikisaan

Lontoon entisen pormestarin uskottiin laajasti ilmoittavan torstaina ehdokkuudestaan. Konservatiivien johtopaikkaa tavoittelee kaikkiaan viisi ehdokasta.

Ulkomaat
Boris Johnson haroo hiuksiaan.
Lontoon pormestari Boris Johnson.Will Oliver / EPA

Lontoon entinen pormestari Boris Johnson kertoi torstaina, ettei hän lähde tavoittelemaan konservatiivisen puolueen puheenjohtajuutta ja Britannian pääministerin virkaa.

Brexit-kampanjan kärkihahmoihin kuulunut Johnson kertoi päätöksestään puhuessaan toimittajille Lontoossa. Johnsonin ilmoitusta pidettiin yllättävänä, sillä hänen uskottiin yleisesti ilmoittavan tilaisuudessa ehdokkuudestaan.

– Ottakaamme tämä mahdollisuus ja käyttäkäämme se hyväksemme, jotta voimme seistä ylväinä maailmassa. Se on seuraavan pääministerin agenda, Johnson sanoi toimittajille.

– Mutta minun on kerrottava teille, ystäväni: Keskusteltuani kollegoideni kanssa ja ottaen huomioon tilanteen parlamentissa olen tullut siihen tulokseen, että minä en ole henkilö johtamaan konservatiivipuoluetta, Johnson jatkoi.

Johnson sanoi antavansa kaiken mahdollisen tukensa tulevalle konservatiivihallitukselle.

Pääministeri David Cameron ilmoitti eroavansa ja väistyvänsä puoleensa johdosta Britannian EU-kansanäänestyksen jälkeen.

Konservatiivien uusi johtaja aloittaa tehtävässään todennäköisesti syyskuun alussa.

Konservatiivipuolueen puheenjohtajuutta tavoittelee nyt viisi ehdokasta. Torstain takarajaan mennessä puheenjohtajakisaan ilmoittautuivat sisäministeri Theresa May, energiaministeri Andrea Leadsom, oikeusministeri Michael Gove, entinen puolustusministeri Liam Fox sekä työministeri Stephen Crabb.

Lähteet: Reuters, AFP, AP, Yle Uutiset

Lue seuraavaksi