MM-kisoissa liputtanut suomalaistuomari huutelee nykyään paitsioita katsomosta

Säkyläläinen rehtori Tapio Yli-Karro valvoo sääntöjä nykyään koulunpenkillä. Aikoinaan hänen sanaansa luotettiin jalkapallokentällä. Mies on viimeisin suomalaistuomari, joka on liputtanut jalkapallon arvokisoissa. Siitäkin on aikaa yli 20 vuotta.

Kotimaa
Tapio Yli-Karro
Katja Halinen / Yle

Vuoden 1994 jalkapallon MM-kisoissa kentällä nähtiin harvinainen ilmestys – suomalainen tuomarin paidassa. Tapio Yli-Karroa ennen MM-kilpailuissa oli nähty vain yksi suomalaistuomari. Arne Eriksson tuomaroi jo vuoden 1958 kisoissa, joten kovin usein ei suomalaisia näissä tilanteissa nähty.

Yli-Karron tie Yhdysvalloissa pidettyihin kisoihin aukesi vahvalla osaamisella, mutta osittain myös hyvällä tuurilla.

– Palloliitto ehdotti minua Fifalle erikoistuvaksi rajamieheksi. Sen jälkeen minulle osui pari huippuottelua. Sain niissä täyden kympin toiminnastani. Paikalla oli erittäin arvostettuja tarkkailijoita. Sitä kautta se sitten lähti, Yli-Karro kertoo.

Orpo suomalainen pääsi mukaan

Arvokilpailuihin tuomariksi pääseminen ei ollut tuohon aikaan kovin helppoa. Tapio Yli-Karron mukaan testileirille päässeille muistutettiin, että ulkopuolelle jäi 900 000 muuta tuomaria.

– Melkoinen seula oli läpäisty, kun sinne päästiin. Fifan tasolta kehotettiin nauttimaan saavutuksesta. Sitä ohjetta olen pyrkinyt noudattamaan tuon jälkeenkin. Mihinkään matsiin ei voi lähteä pelonsekaisin tuntein. Työstään pitää pystyä nauttimaan.

Jos kentälle pääseminen oli tuolloin jo vaikeaa, on se sitä nytkin. Nykyään kaikki viisi tuomaria pyritään valitsemaan samasta maasta.

– Vielä tuolloin mukaan pääsi tällainen orpo suomalainenkin.

Aikoinaan kommunikointi tuomarien välillä tapahtui lähinnä elekielellä. Nyt yhteisestä kielestä on hyötyä, kun tuomarit voivat olla toisiinsa myös puheyhteydessä pelin aikana.

Tuomari ei pääse karvoistaan

Tällä hetkellä EM-kilpailuja viheltäville tuomareille Tapio Yli-Karro antaa erinomaisen arvosanan. Hän tosin kertoo keskittyvänsä nykyään enemmän pelaajien katseluun.

– Tämä kilpailu on todistanut, että jalkapallo on levinnyt laajalle. Pienistäkin maista tulee huippupelaajia. Seuraan heitä kiinnostuneena. Tuomarityöskentelyn tarkkailun olen jättänyt vähemmälle – vaikka vaimo väittääkin, että paitsioita usein huutelen.