Koulupaikka taskussa ja uutena kaverina Kela – nämä asiat opiskelijan kannattaa tietää

Tällä viikolla varmistuvat korkeakoulujen opiskelijavalinnat. Tämä tarkoittaa sitä, että Kela saa useita tuhansia uusia asiakkaita. Opiskelijalle tärkeintä on tietää, mitä hakee, mistä hakee ja mitä tekee, ettei mokaa rahahanaa kiinni.

Kotimaa
Nuori nainen kävelee ylös portaita.
Tiina Jutila / Yle

Mitä saa ja miten haetaan?

Opiskelija voi hakea opintotukea, joka koostuu opintorahasta, asumislisästä ja opintolainan valtiontakauksesta. Viimeksi mainittu on pankkilainaa, jonka joutuu pulittamaan takaisin. Kaiken tämän hakeminen onnistuu sähköisesti yhdellä lomakkeella Kelan verkkosivulla.

Tuet tulevat automaattisesti yhdellä hakemisella tutkinnon suorittamiseen saakka. Uusi hakemus tarvitaan vain, jos muutat, aiot opiskella kesällä tai suoritat seuraavan tutkinnon. Tukikausi kestää syyskuusta toukokuun loppuun eli kesäopintoihin joutuu hakemaan opintotuen erikseen.

Kela tarvitsee asumistuen myöntämistä varten kopion vuokrasopimuksesta. Nykyään riittää, että nappaa sopparista kuvan kännykällä ja liittää hakemukseen mukaan.

Korkeakouluopiskelijalle myönnetään samalla opintotuen hakulomakkeella automaattisesti myös opintolainan valtiontakaus, ellei omasta lähihistoriasta löydy maksuhäiriömerkintöjä. Opintolainan nostaminen ei rajoita opintorahan tai asumislisän saamista. Opiskelija valitsee itse pankin, josta nostaa lainaa. Kelan lappuja ei tarvitse pankin konttoriin kiikuttaa, vaan pankki ja Kela hoitavat keskenään tiedonvälityksen.

Asuuko itsenäisesti vai kotona?

Vuokralla asuva opiskelija voi tällä hetkellä saada opintorahaa noin 337 euroa kuukaudessa. Vanhempien tulot eivät vaikuta itsenäisesti asuvan korkeakouluopiskelijan opintorahaan. Kotona asuva, 20 vuotta täyttänyt opiskelija voi saada opintorahaa korkeintaan 284 euroa ja nuorempi 138 euroa kuukaudessa.

Itsenäisesti vuokralla asuva opiskelija saa asumislisää, asui sitten yksin, avopuolison tai kavereiden kanssa. Asumislisä on 80 prosenttia vuokrasta,mutta enintään 201 euroa kuukaudessa. Kimppakämpässä asumislisä lasketaan asukkaan vuokraosuudesta.

Kesä katkaisee opintotuen, myös asumislisän, ellei opiskele ja hae erikseen kesälle opintotukea.

Tuloja ja pisteitä kannattaa pitää silmällä

Moni paiskii töitä opiskelujen ohessa. Tuloja kannattaa tarkkailla, ettei joudu pulittamaan tukia Kelalle takaisin. Takaisinperinnässä summan päälle napsahtaa tällä hetkellä 15 prosentin korotus.

Opiskelijan henkilökohtainen tuloraja määrittyy tukikuukausien perusteella. Jos nostaa opintotukea syyskuusta toukokuuhun, vuosituloraja on 11 850 euroa. Tähän summaan lasketaan vain palkka- ja pääomatulot, ei opintorahaa tai asumislisää.

Tulorajaan huomioidaan myös perhe-eläke, jota nuorelle maksetaan, jos toinen tai molemmat vanhemmat ovat menehtyneet. Esimerkiksi tapaturmavakuutuksen kautta perhe-eläkettä saatetaan maksaa opiskelijalle jopa 25- vuotiaaksi asti.

Jos opiskelujen ohella käy töissä ja saa perhe-eläkettä, voi tuloraja ylittyä helposti, koska vakuutuksien perusteella maksettava perhe-eläke voi kuukaudessa olla 500-600 euroa tai jopa enemmän menehtyneen vanhemman iästä ja tuloista riippuen.

Jos opiskelija huomaa tulorajansa ylittyneen, tuen voi myös palauttaa omin päin Kelan verkkosivujen kautta.

Opiskelijan kannattaa muistaa pitää silmällä myös opintopisteitään. Korkeakouluopiskelija tarvitsee opintotukea saadakseen noin 5 opintopistettä kuukaudessa ja 20 lukuvuodessa. Määrät kuulostavat keskenään ristiriitaisilta, mutta Kelalta kerrotaan, että molempien ehtojen on toteuduttava.

Tuki ei välttämättä riitä opintojen loppuun asti

Jos ensimmäinen opiskeluala ei innosta, ja opiskelija hakeutuu vuoden, parin jälkeen muualle, voi opiskeluaika venyä niin, ettei Kelalta enää tulekaan tukea loppupään opintoihin.

Opintoraha on aikasidottu, ja alempaan ja ylempään korkeakoulututkintoon haetaan tuki erikseen. Alemman tutkinnon enimmäisaika on 32 tukikuukautta ja ylemmän 23.

300 pisteen tutkinnossa tukikuukausia on kuitenkin enimmillään 50.

Jutussa mainitut summat ovat voimassa tällä hetkellä. Hallitus päätti huhtikuussa 2016 opintotuen leikkauksista, jotka tulevat voimaan syksyllä 2017. Opintorahan enimmäismäärä esimerkiksi laskee 250,28 euroon kuukaudessa.

Juttua varten haastateltiin Kelan opintotuen etuuspäällikkö Piia Kuusistoa.

Juttua täydennetty klo 13.16 perhe-eläketiedoilla.