Britannian EU-ero vaarantaa poliisien välisen tiedonvaihdon

Sisäministeriö haluaa uudet toimintamallit käyttöön mahdollisimman pian. Tiedonvaihtoa tarvitaan terrorismin ja kansainvälisen rikollisuuden torjunnassa. EU:n pitkään kestänyt ja menestyksekäs rauhanprojekti jatkunee entisellään.

politiikka
Europolin päämaja Haagissa.
Europolin päämaja Haagissa.Lex van Lieshout / EPA

Britannian EU-ero aiheuttaa päänvaivaa sisäministeriössä. Mikkelissä Päämajasymposiumissa vieraillut kansliapäällikkö Päivi Nerg arvioi Brexitin sotkevan erityisesti poliisien välistä kansainvälistä yhteistyötä.

– Se tulee vaikuttamaan ennen kaikkea poliisiyhteistyöhön, varoittaa Nerg eron riskeistä.

Britannia on ollut EU:n poliisiyhteistyössä vahva toimija. Esimerkiksi nykyinen Europolin pääjohtaja Rob Wainwright on britti.

Nerg kertoo, että suurimmat riskit liittyvät tiedonvaihdon vaikeutumiseen. Poliisiyhteistyössä tietoa jaetaan esimerkiksi rikollisten liikkumisesta maasta toiseen ja erilaisten rikollisryhmien linkittymisistä maiden välillä. Tietokatkokset muodostavat sisäministeriön arvioissa Britannian EU-eroon liittyvän suurimman turvallisuusuhan.

Suurimmat riskit irtautumisvaiheessa

Sisäministeriössä ei epäillä, että Britannia haluaisi missään muodossa jäädä ulos yhteisistä turvallisuuspoliittisista keskusteluista, ennaltaehkäisytyöstä tai terrorismin torjunnasta. Britannian EU-eron myötä pitää kuitenkin löytää uudet tavat tehdä yhteistyötä. Suurimmillaan tietokatkosten vaara on Britannian irtautumisvaiheessa.

– Täytyy hyvin, hyvin huolella valmistautua siihen, että ei synny tietokatkoksia, joita sitten voivat hyödyntää ne, jotka haluavat väärin tilannetta käyttää, painottaa Nerg.

Kenraali: Brexit ei uhka rauhanprojektille

Symposiumissa puhunut, Brysselissä sijaitsevan Euroopan unionin sotilasesikunnan uusi päällikkö Esa Pulkkinen arvioi, ettei Britannian ero EU:sta heikennä unionin kykyä luoda rauhaa ja vakautta.

– Vahva käsitykseni on se, että Brexit ei ole kuitenkaan uhka tälle suurelle eurooppalaiselle rauhanprojektille, joka syntyi 50-luvulla EU:lle. Ei se sitä nyt vahvistakaan, mutta kyllä tässä elämä jatkuu. Ja voi olla, että ehkä rivit vielä tiivistyvät, uskoo Pulkkinen.