1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Suomi ja Norja sopivat Tenojoen kalastuksesta – vuosikausien neuvotteluille lopulta tulos

Suomi ja Norja ovat päässeet sopuun Tenojoen kalastussopimuksesta. Neuvotteluja sopimuksesta on käyty jo viidettä vuotta, koska yhteisymmärryksen löytäminen on ollut vaikeaa.

Kuva: Jarmo Honkanen / Yle

Tenon kalastussopimuksella pyritään elvyttämään lohikannat kestävälle tasolle noin kahden lohisukupolven aikana eli runsaan kymmenen vuoden kuluessa. Tavoitteena on, että sopimus tulee voimaan ensi vuonna.

Lohen pyyntiä rajoitetaan ja pyrkimyksenä on vähentää kalastuksessa kuolevien lohien määrää 30 prosenttia nykytasosta.

Ministeriö kuvailee tiedotteessaan kalastussopimusta kompromissiksi, jossa sovitetaan yhteen lohen suojelu, erityyppiset kalastustavat ja eri kalastajaryhmien oikeudet.

Kalastusaika lyhenee

Esimerkiksi paikallisten verkko- ja patokalastusaika lyhenisi niin, että toukokuun lopulla ei enää saisi lohestaa, eikä myöskään elokuussa.

Matkailukalastajien kalastusaika lyhenisi molemmista päistä kesää. Uusi sopimus salli kalastuksen 10. kesäkuuta - 10. elokuuta. Vanha aikaraja oli 1. kesäkuuta - 20. elokuuta.

Tällä hetkellä kalastusmatkailijoiden lupamyynti on yhteistä Norjan ja Suomen kesken. Nyt molemmille maille on tulossa maakohtaiset lupakiintiöt.

Lähtee lausunnoille

Suomen neuvotteluvaltuuskunta joutui äänestämään ratkaisusta, koska se ei ollut yksimielinen neuvottelutuloksesta. Sopimuksen saaminen oli kuitenkin ykköstavoite, sillä neuvottelujen raukeaminen olisi johtanut kansalliseen sääntelyyn molemmissa maissa.

Se olisi ollut maa- ja metsätalousministeriön mukaan vielä huonompi vaihtoehto, sillä kansallisen säätelyn vaikutuksia Tenon kalakantoihin olisi ollut vaikeampi ennustaa.

Nyt kun sopimusluonnos on valmis, siitä pyydetään lausuntoja molemmissa maissa. Suomessa sopimus ja kalastussääntö menevät vielä eduskunnan hyväksyttäväksi.

Kalastussopimusluonnoksen ja lausuntopyynnön löydät täältä. (siirryt toiseen palveluun)

Tenon kalastussopimusluonnos

 Uusi sopimusNykytilanne
Paikalliset vapakalastajat1.6. - 20.8.20.5. - 31.8.
Matkailukalastajat10.6. - 10.8.1.6. - 20.8.
Kulkutus1.6. - 15.6. 2 pv/vk20.5. - 15.6. 3 pv/vk
Patokalastus1.6. - 15.6. 2 pv/vk16.6.  31.7. 3 pv/vk20.5. - 31.8. 3 pv/vk
Lohiverkko1.6. - 15.7. 2 pv/vk16.7. - 31.7. 3 pv/vkInarinjoella1.8. - 12.8. 2 pv/vkkoko Teno20.5. - 31.8. 3 pv/vk