1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Siuro, Nokia

Nokian Siuron metsänsuojelulaajennus ei ole vielä lukkoon lyöty

Metsänsuojelualue Siuroon Linnavuoren itäpuolella on laajenemassa. Kaupunki on neuvotellut ELY-keskuksen kanssa Ruutana -järven suojelualueen laajentamisesta. Ympäristöjärjestöt kuitenkin haluaisivat mukaan useita muitakin lähistön alueita. Laajempi kokonaisuus olisi parempi turva monimuotoiselle luonnolle.

Siuro, Nokia
metsä, kuusia, kuusimetsä
Paula Hiljanen / Yle

Nokian Siurossa, Linnavuoren itäpuolella on ennestään luonnonsuojelualue pienen Ruutana -järven ympärillä. Kaupunki on ollut halukas lisäämään siihen Metso-ohjelman kautta noin 61 hehtaaria omia maitaan. Tappiokseen ei kaupungin tätä tarvitsisi tehdä: ELY-keskus on tarjonnut 162 000 euroa korvausta.

Siuron Luonto ry ja Pirkanmaan luonnonsuojelupiiri puolestaan liittäisivät tämän päälle vielä useita muitakin alueita, esimerkiksi Pori-Tampere -rautatiehen rajoittuvan Hakavuoren. Kaikki nämä yhdessä olisivat aloitteen mukaan monimuotoinen, noin 170 hehtaarin ympäristökäytävä, joka ulottuisi Nokian Linnavuoren tehtaiden vierestä Siuron entisen aseman tuntumaan.

– Tässä on yksi maakunnan, ehkä koko Etelä-Suomen arvokkaimmista metsistä, arvioi Nokian Luonto y:n sihteeri Kaija Helle.

Kaija Helle muistuttaa, että alueen lajisto koostuu arvokkaista metsälajeista. Kääpiä löytyy laaja kirjo, tikkalajeista tavataan kaikki muut paitsi valkoselkätikka. Nämä yhdessä muun eliöstön kanssa ovat sellainen puuaineksen kierrätysjärjestelmä, että samaa tehokkuutta on turha etsiä hoidetuista talousmetsistä.

Toisaalta näillä kulmilla elää runsaasti valkohäntäkauriita. Nokianvirran ja rautatien välimaastossa on myös merkkejä muinaisista tulivuorista.

Joukkoliikenne lykkäsi päätöstä

Kaikille siurolaisille luontoalueet eivät välttämättä ole kovin tuttuja. Yhden kaistaleen vieressä pitkään mökkeillyt Jarmo Karilainen kuitenkin tuntee naapurimetsänsä:

– Se on ihan hyvä, että semmoinen on. Ihmiset saisivat käyttää aluetta enemmänkin, etteivät polut mene umpeen, Karilainen tuumii.

Nokialainen luonto on Karilaisen mielestä muutoinkin hienoa, erityisesti läheinen järvi joutsenineen ja talven sulapaikkoineen.

Nokian kaupungin esittämä 61 hehtaarin lisäsuojelualue oli jo esillä kaupunginhallituksessa, mutta se palautettiin yksimielisesti lisävalmisteluun. Pääperuste oli joukkoliikenne – bussireitti kulkee vierestä eikä Siuron vanha rautatieasema ole kaukana.

Kaupunkiseudun lähijunaliikenteen käynnistyessä Siuron asema saattaisi tulla jälleen käyttöön. Tämä edellyttää tietysti tarpeeksi käyttäjiä, eikä kaupunki halua sulkea pois alueen asuntomäärän lisäämistä. Tätä on määrä selvittää kesän aikana.

Toinen aikalisän syy on viime aikoina puhuttu kirjanpainajakuoriainen. Sen on pelätty lisääntyvän suojelualueelle syntyvässä lahopuussa.

Näihin ongelmiin luontoihmiset eivät suuremmin usko. Heidän mukaansa aseman läheltä löytyy helpompaakin rakennusmaata kuin monin paikoin jyrkkärinteiset luontoalueet. Tuholaistoukille taas on vanhassa metsässä tavallisesti paljon enemmän syöjiä kuin huolella viljellyssä puupellossa.

Lue seuraavaksi