1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Punkkirokotteiden kysyntä räjähti – mutta ei siellä, missä punkkeja on perinteisesti ollut

Puutiaisaivotulehduksen yleistyminen heijastuu myös TBE-rokotteiden myyntiin. Tietyillä alueilla, joilla punkeilta ei ole vanhastaan osattu suojautua, rokotteiden myynti on jopa moninkertaistunut tänä vuonna.

Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Entiseen Maaningan kuntaan levisi alkukesästä punkkipelko. THL luokitteli Maaningan korkean ilmaantuvuuden alueeksi puutiaisaivokuumeen kannalta. Siihen riitti kaksi tapausta kahdessa vuodessa – sitä aikaisempana kolmena vuotena tapauksia ei paljastunut ollenkaan.

Tieto puutiaisaivokuumeesta kiiri Maaningalla ja siltä suojaavien TBE-rokotteiden myynti räjähti. Kun viime vuonna lähiapteekista myytiin kesäkuun loppuun mennessä 60 rokotetta, nyt niitä on mennyt 285. Paikkakunnalla on selvästi alle 4 000 asukasta.

Puutiaisaivokuumeeseen on Suomessa tällä hetkellä markkinoilla kaksi rokotetta. Niiden maahantuojat eivät paljasta myyntimääriä, mutta suosio vaikuttaa lisääntyneen muuallakin kuin perinteisillä punkkialueilla Ahvenanmaalla ja saaristossa. Esimerkiksi Iisalmen I apteekista kerrotaan toisen rokotteen myynnin kaksinkertaistuneen ja toisenkin kasvaneen selvästi.

– Tietyillä uusilla alueilla, joilla on ollut uusia TBE-tapauksia, on havaittu rokotteen kysynnän vilkastumista. Kysyntä on kausiluonteista ja osuu pitkälti kesäkuukausiin, toteaa rokoteyksikön johtaja Tero Ylitalo Pfizer-yhtiöstä.

Rokotteet suojaavat puutiaisaivokuumeelta. Sen sijaan se ei estä punkkia tarttumasta ihoon, joten punkkisyyniä ei kannata unohtaa. Lisäksi rokotteet eivät tepsi yleisimpään punkkien levittämään tautiin eli borrelioosiin. Borrelioosiepäilyihin määrätään vahva antibioottikuuri. Myös niiden menekki on kasvanut apteekeissa viime vuosina.

THL selvittää, tulisiko rokoteohjelmaa laajentaa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tartuntatautirekisteriin tuli viime vuonna tietoon 67 puutiaisaivotulehdustapausta. Se on kaikkien aikojen korkein luku Suomessa.

Erikoistutkija Jussi Sane Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta sanoo, että THL selvittää, tulisiko rokoteohjelmaa laajentaa. Laitos katsoo kahden vuoden ja viiden vuoden keskiarvoa puutiaisaivotulehdustapausten määrästä. Riskialueet kartoitetaan vuosittain.

– Pyrimme selvittämään kaikkien puutiaisaivotulehdustapausten tartuntapaikan. On muistettava, että rokottaminen on ihmisen oma henkilökohtainen päätös, sanoo Jussi Sane.

Puutiaisaivotulehdusrokotus on nykyisin osa kansallista rokotusohjelmaa Ahvenanmaalla. Rokotusohjelman laajentamista on suositeltu myös Paraisille ja Simon kuntaan, mutta siihen ei ole myönnetty rahoitusta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan puutiaisaivotulehdusrokotteen sisällyttämistä kansalliseen rokoteohjelmaan pitäisi harkita joillekin henkilöille. Kyse on sellaista ihmisistä, jotka oleskelevat pidempiaikaisesti alueilla, joilla taudin ilmaantuvuuden viiden vuoden keskiarvo ylittää 15/100 000 asukasta vuodessa. Nykyisin rokote on hankittava omalla kustannuksella.

Maaninka ei ainakaan vielä ylitä riskirajaa. Sen sijaan se ylittyy kirkkaasti esimerkiksi tietyillä Kotkan saaristoalueilla.