"Heräsin maailmaan takaisin" – Kolmelta aamuyöstä -ryhmä tavoittanut vuodessa lähes 70 000 nuorta

Nuorten kertomukset kiusaamisesta ja masennuksesta saivat Sami Kieksin perustamaan nuorille oman yhteisön Facebookiin. Ensimmäisen vuoden aikana Kolmelta aamuyöstä -ryhmään on liittynyt lähes 70 000 jäsentä.

kiusaaminen
Kolmelta aamuyöstä
Yle Kemi

Noin vuosi sitten Sami Kieksi päätti perustaa Facebookiin Kolmelta aamuyöstä -yhteisön. Kieksi sai paljon yhteydenottoja ongelmien kanssa painivilta nuorilta suositun Ylilauta-keskustelufoorumin kautta.

– Tulin tutuksi kyseisellä foorumilla ja nuoret alkoivat laittaa yksityisviestiä huolistaan Facebookissa. Nuoret kertoivat tosi rankkojakin asioita esimerkiksi perheoloista, masennuksesta ja kiusaamisesta. Ajattelin, että jotain pitäisi keksiä.

Jokaisella ryhmässä olijalla on velvollisuus puuttua kiusaamiseen.

Sami Kieksi

Nykyään Kolmelta aamuyöstä -yhteisössä on yli 67 000 nuorta. Yhteisön tavoitteena on muun muassa tukea nuorten hyvinvointia ja ehkäistä eri tavoin syrjäytymistä, yksinäisyyttä ja kiusaamista, Kieksi kertoo.

Kieksi saa nuorilta paljon viestejä Facebook-ryhmän ja bloginsa kautta.

"Maattuani sairaalassa koomassa hetken ja lääkepöllyissä, heräsin maailmaan takaisin, hymyilen että saan olla täälä vielä."

"Minua on kiusattu erikoisella tavalla. Itse kiusaajat eivät edes ymmärtäneet kiusaavansa."

"Siinä vaiheessa, kun ei oo yhtä ainoota ystävää ja kaikki paikkakunnan lapset "liittyvät" kiusaajiin, ei oikein auta muu kuin koulunvaihto ja alueen jättäminen."

"Itse olen ollut sekä kiusaaja ja kiusattu. itse olen vasta myöhemmällä ijällä alkanut pohtia näitä asioita ja oloni on ihan hirveä kun miettii mitä olen ihmiselle voinut nuorempana tehdä olen kyllä pyytänyt häneltä anteeksi mutta en silti saa sielulleni rauhaa varmaan ikinä :("

Huolien ja tarinoiden lisäksi Kieksi saa myös negatiivista palautetta.

"Mulla ei ole sulle pätkääkään rispektiä, eikä tule olemaan niin kauan kun koitat jostain Facebookin ryhmästä kääriä fyffeä ja päästä julkkikseksi muiden toiminnan siivellä."

"Sami, olet huijari. Pilasit ylilaudan oman menestyksesi tähden, ylilautaa pakottamalla somessa."

Kasvun myötä salaiseksi

Aluksi Kolmelta aamuyöstä -yhteisössä oli nuoria muutama tuhat, mutta kävijämäärä lisääntyi nopeasti. Yhteisön kasvettua myös kiusaajia on ilmaantunut.

– Jossain vaiheessa alkoi tulla noin tuhat seuraajaa päivässä ja yhteishenki alkoi kärsiä. Tämän myötä myös kiusaamista ilmeni. Jouduimme laittamaan yhteisön salaiseksi, jotta jäsenmäärä pysyisi hallussa, toteaa Kieksi.

Sami Kieksi
Sami Kieksi.Risto Koskinen / Yle

Toisaalta Kieksin mukaan on tärkeää olla siellä missä kiusaamista tapahtuu.

– Olen myös kirjoittanut ryhmän sisällä kiusaamisesta ja pystyn puuttumaan siihen. Lisäksi jokaisella ryhmässä olijalla on velvollisuus puuttua kiusaamiseen.

Kieksin mukaan salaiseen yhteisöön pääsee edelleen mukaan, jos tuntee kaverin, joka on jo ryhmässä. Henkilö voi lisätä kaverinsa yhteisöön.

Somessa on voimaa

Kieksi luottaa edelleen somen voimaan.

– Uskon, että nykyään some on jopa voimakkaampi media kuin televisio. Some tuo ihmiset lähemmäksi toisiaan.

Kieksi on järjestänyt nuorille myös erilaisia tapaamisia ympäri Suomen.

– Nuorilla on ollut paljon kysymyksiä Kolmelta aamuyöstä -yhteisön toiminnasta.

Nimessä huumoria ja syvyyttä

Kieksin mukaan idea yhteisön nimeen tuli Aku Ankasta ja tosielämästä.

– Nimessä on mukana tuttu Aku Ankka-meemi "Kiva tietää näin kolmelta aamuyöstä". Lisäksi nuoret somettaa ja valvoo nykyään vielä kolmelta aamuyöstä joten ajattelin että tuossa nimessä yhdistyy myös tuo syvällisempi puoli. Siispä se päätyi hyväksi nimeksi, Kieksi hymyilee.

Yhteisön ympärille on rakentunut myös yhdistys 3AM Community ry, jonka tärkein tavoite on tukea syrjäytyneitä nuoria. Lisäksi tekeillä on nettiin Yle Folkille tuotettava "Some Deep Story" -sarja, joka saa ensi-iltansa elokuussa Helsingissä järjestettävässä Tubecon-tapahtumssa.