1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Turvapaikanhakijoiden Volgat ja Ladat huutokaupataan Sallassa

Sallan suuri itäautojen huutokauppa pidetään heinäkuun puolivälissä. Turvapaikanhakijoiden käyttämät toista sataa Venäjältä ostamaa vanhaa autoa huutokaupataan Sallan kunnantalon pihalla heinäkuun 15. ja 16. päivä. Autot ovat herättäneet mielenkiintoa kotimaassa ja maailmalla.

ilmiöt
Turvapaikanhakijoiden Sallaan jättämät itä-autot, Salla
Venäläisten automerkkien joukossa on sellaisia Ladan, Volgan ja Moskvitšin vuosimalleja, joita ei ole tuotu Suomeen.Asko Viitanen/Sallan kunta

Sallan suureen itäautojen huutokauppaan odotetaan mediaa, uteliaita ja autoharrastajia. Turvapaikanhakijoiden Venäjältä ostamat käytetyt autot kiinnostavat. Autot on takavarikoitu tai jääneet Venäjän kautta Suomeen Sallan rajanylityspaikalta tulleilta turvapaikanhakijoilta. Heitä saapui Sallaan noin 130 autolla.

Venäläisten automerkkien joukossa on sellaisia Ladan, Volgan ja Moskvitšin vuosimalleja, joita ei ole tuotu Suomeen. Suurin osa autoista on ruosteessa ja huonokuntoisia. Harvinaisuuden takia niiden on arvioitu kiinnostavan autoharrastajia.

Sallan kunnanjohtajan Erkki Parkkisen mukaan kyselyitä on tullut ulkomaita myöten. Etenkin media on osoittanut kiinnostusta. Huutokauppaviikonlopusta on rakennettu kesäinen matkailutapahtuma ohjelmineen. Sallan yöelämään on tilaisuus tutustua ”Äinpäin” –tapahtumassa.

Moskvitšeja someen

Myös somessa värähtää. Kun Sallan kunta keskiviikkona laittoi Facebook – sivulleen ”SALLA – In the Middle of Nowhere” ilmoituksen huutokaupasta, niin siihen kertyi vuorokaudessa 52 000 klikkausta. Luku on Sallan some-ennätys toistaiseksi.

Salla, autohuutokauppa, turvapaikanhakijoiden hylkäämät itä-autot
Sallan kunnan huutokauppailmoitus Facebookissa keräsi vuorokaudessa 52 000 klikkausta.Asko Viitanen/Sallan kunta

Myytävistä autoista laaditaan nettiin ja paperille valokuvin varustettu huutokauppaluettelo. Huutokaupan järjestää Suomen tulli, joka perii ostajalta myös verot.

Kiinnostuneilla on mahdollisuus tutustua autoihin huutokauppapäivien 15. ja 16. heinäkuuta. Ostajien asia on myöhemmin huolehtia mahdollisesta katsastuksesta kustannuksineen.

Osa huutokaupan Ladoista on paluumuuttajia. Niitä käytettyjä Ladoja, joita myytiin 1990-luvulla Suomesta Venäjälle. Pitkän tauon jälkeen myös uusia Ladoja on tänä vuonna alettu tuoda Suomeen. Autot, uudet ja vanhat, kertovat maailman menosta.

Lue seuraavaksi