Puuttuuko Putin Brexitiin? – Kultarannan vierailun tärpit

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja Venäjän presidentti Vladimir Putin tapaavat tänään perjantaina Naantalin Kultarannassa. Tässä neljä varmaa tärppiä keskusteluihin – ja jalkapallomiehille yksi riskialtis puheenaihe.

politiikka
Putin ratsastamassa.
Putin ratsastamassa Tuvan tasavallassa elokuussa 2007.Dimitri Astakhov / EPA

Venäjän presidentti Vladimir Putin saapuu työvierailulle Kultarantaan, tasavallan presidentin kesäasunnolle, suuren delegaation kanssa. Se on merkki vierailun painoarvosta Kremlissä.

Aavistus naapurimaan johtajan vierailusta oli sananmukaisesti ilmassa jo viikkoa aiemmin, kun Turun seudun kesämökkiläiset saivat hämmästellä Venäjän valtion erikoiskoneen matalaa ylilentoa.

Harjoittelukierroksen jälkeen on perjantaina iltapäivällä tosi kyseessä. Edellisen kerran Putin kävi Suomessa – silloinkin Kultarannassa – kolme vuotta sitten.

Sen jälkeen on muuttunut paljon.

B niin kuin Brexit

Vladimir Putinin odotetaan kommentoivan Euroopan kaaokseen saattanutta Brexitiä. Voi olla, että suoraa puhetta ei kuulla, mutta kannattaa tarkkailla rivien välejä – kenties ilmettäkin.

Euroopan joutuminen jännitystilaan sopii Moskovan laskelmiin hyvin. Kremlissä kenties arvioidaan, että EU:n rakenteiden ravistelu johtaa talouspakotteiden höltymiseen.

U niin kuin Ukraina

Silti kiistojen keskiössä on yhä Ukraina. Presidentti Niinistö varautui aiheeseen soittamalla maan presidentille Petro Poroshenkolle. Puheena oli ainakin Minskin sopimus.

Putinin vierailun alla Suomen uusi ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen (kok.) vakuutti, että EU jatkaa pakotteitaan, sillä syyt ovat ennallaan: Venäjä valtasi kansainvälistä oikeutta rikkoen Krimin niemimaan ja puuttui Itä-Ukrainan konfliktiin.

Presidentti Niinistö puolestaan viittasi vierailun alla Washingtonin ja Moskovan väliseen neuvonpitoon. Kenties Ukrainan umpikujaan haetaan nyt edes jonkinlaista ratkaisua.

T niin kuin Turkki

Niinistö ennakoi myös Turkin nousevan Kultarannassa esille.

Venäläiskoneen alasampuminen rysäytti alas Moskovan ja Turkin suhteet, mutta nyt on Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan taipunut pahoittelemaan tapahtunutta.

Istanbulin lentokentän terrori-isku vahvistaa, että mailla on yhteinen vihollinen, jonka kurittamisen Venäjä on julistanut Syyrian-operaationsa tavoitteeksi.

Vaikka Venäjän sotaretki herättää myös paljon epäilyjä, on tuo ilmansuunta varmasti esillä Kultarannan keskusteluissa.

I niin kuin Islanti

Sitä vastoin Islannin jalkapallomenestyksen ei odoteta nousevan Kultarannassa puheenaiheeksi, vaikka jalkapallon luulisi olevan lähellä isännän kuin vieraankin sydäntä.

Olihan Sauli Niinistö aiemmin Palloliiton puheenjohtaja, ja Venäjä on kahden vuoden päästä MM-jalkapallon isäntämaa.

Mutta Wales pelasi jo Venäjän ulos Ranskan kisoista. Pienten maiden menestyksen hehkuttaminen ei ehkä ole omiaan nostattamaan Kultarannan tunnelmaa.

S niin kuin Suomi

Isäntämaa itse on vierailun kiinnostava teema. Aiemmin kesäkuussa Kultarannan keskusteluissa Putinin kutsumista oudoksuttiin eräissä ruotsalaispuheenvuoroissa.

Suomi on kuitenkin pitänyt tärkeänä keskusteluyhteyden ylläpitämistä.

Tästä saatiin todistus talvella, kun turvapaikanhakijoita alkoi yllättäen tulla myös yli itärajan. Väen pääsy rajantakaisen suojavyöhykkeen lävitse tulkittiin merkiksi siitä, että kyseessä oli Moskovan hyväksymä operaatio.

Maaliskuussa presidentti Niinistön käynti Moskovassa johti Lapin rajanylityspaikkojen hiljenemiseen.

Vaikka tilanne jätti suomalaiset arvailemaan Venäjän tarkoitusperiä, on itse asia pois päiväjärjestyksestä. Myös Etyjin juhlakokouksen venäläisedustajien matkustuskielto ilmoitetaan nyt presidenttien kesken sovituksi asiaksi.

Lienee epätodennäköistä, että etukäteen kohuttu yhdysvaltalaisten osallistuminen sotaharjoituksiin Hangon rannoilla nousisi enää esille, ainakaan julkisuudessa. On selvää, että Suomen suhde Natoon Putinia kiinnostaa – ja harmittaakin – mutta harvinaista vierailua EU-naapurimaan presidentin kesäasunnolla tuskin tuhlataan kiukutteluun.

Etenkin kun viikon kuluttua järjestetään Varsovassa Nato-kokous, jonka tapaamisiin myös presidentti Sauli Niinistö osallistuu.