Vapaa-ajalla eläin leikkii ja löhöää – onko eläimilläkin joskus tylsää?

Iso osa luonnoneläinten ajasta kuluu ravinnon ja puolison etsintään, mutta toisinaan myös luppoaikaa jää. Vapaa-ajan harrastukset ovat eläimilläkin moninaiset, kertoo eläintieteilijä Jussi Viitala.

luonto
Saimaannorppa
Eläintietelijä Jussi Viitala kertoo, että eläimet eivät perusta intimiteettisuojasta. Niiden vapaa-ajan aktiviteetteja voi huoletta seurata esimerkiksi riista- tai pönttökameroista.

Eläintenkään elämä ei ole pelkkää hengissä selviämistä. Ravinnon ja puolison etsintä vie toki ison osan ajasta, mutta kun maha on täynnä, lisääntyminen hoidettu ja lapset maailmalla, jää monille eläimille myös luppoaikaa.

Jos leijonalle antaa tarpeeksi ruokaa ja aurinko paistaa, niin ei se tee paljon muuta kuin nukkuu ja löhöää. 

Jussi Viitala

Eläinten käyttäytymiseen perehtynyt eläintieteilijä ja tietokirjailija Jussi Viitala kertoo, että osa eläimistä käyttää vapaa-aikansa huvitteluun, osa tykkää lähinnä laiskotella. Esimerkiksi petoeläimet ovat keskimäärin huomattavan vetelää porukkaa.

– Varsinkin kissapedot ovat laiskoja. Jos leijonalle antaa tarpeeksi ruokaa ja aurinko paistaa, niin ei se tee paljon mitään muuta kuin nukkuu ja löhöää.

Älykäs eläin ymmärtää leikin päälle

Levon lisäksi myös leikki täyttää eläinten vapaa-aikaa. Ei ole yllätys, että nuoret eläimet kisailevat ja kirmailevat ihan vain huvin vuoksi, mutta usein myös aikuiset eläimet innostuvat leikkimään.

Viitalan mukaan varsinkin älyllisesti pidemmälle kehittyneet lajit ymmärtävät leikin päälle.

– Esimerkiksi apinoilla se on yleistä. Vanhat vallasta taistelevat uroksetkin intoutuvat aina välillä leikkimään keskenään. Ja talvella korpit laskevat mäkeä selällään maaten, pyöriskelevät lumessa ja pitävät selvästi vain hauskaa.

Lehmät laiduntamassa
Lehmätkin leikkivät, jos siihen vain ruuan hankinnalta jää aikaa.Milla Holm / Yle

Kaikilla lajeilla ei kuitenkaan ole samanlaisia mahdollisuuksia lystinpitoon. Kasvinsyöjillä huvitteluaikaa ei yksinkertaisesti jää niin paljoa, koska ne joutuvat tekemään ravintonsa eteen enemmän töitä.

– Mutta kyllähän ne lehmätkin leikkivät. Vallankin kun pääsevät ensimmäisen kerran talven jälkeen laitumelle, niin kyllähän siinä kirmataan ankarasti.

Sääkin vaikuttaa eläinten aktiviteetteihin. Kylmänä pakkaspäivänä energiaa ei ole vara tuhlata turhuuksiin.

– Silloin on vain koitettava olla hyvin hiljaa paikallaan kaikki ne ajat, jolloin ei kerätä ruokaa.

Rämpsykelillä variskin tylsistyy

Yleensä eläinten elämässä riittää puuhaa, mutta onko eläimilläkin joskus tylsää? Ainakin moni koiranomistaja on huomannut, että eläin selvästi turhautuu tekemättömyyteen.

Tämän Viitalakin on pannut merkille.

Vanhat vallasta taistelevat uroksetkin intoutuvat aina välillä leikkimään keskenään.

Jussi Viitala

– Meillä oli kaksi koiraa sienimetsässä mukana. Toinen rupesi heti metsähommiin, mutta toinen ei keksinyt mitään tekemistä ja rupesi vain vinkumaan ikävissään. Että kyllä siinä paikassa koira pitkästyi.

Jos koirien suhteen voi varsin luotettavasti päätellä, että niillä tulee välillä aika pitkäksi, niin monien muiden eläinten kohdalla on vaikeampi antaa varmaa vastausta. Mutta viitteitä tylsistymisestä voi kyllä havaita.

– Kun varis nuokkuu pellon laidalla ja on rämpsykeli eikä oikein mikään huvita, niin kyllähän se sellaisen vaikutelman antaa, että sillä voisi vaikka olla tylsää siinä. Mutta kukapa tuon tietää.