Lämmin sää vauhdittaa levien kukintaa järvissä

Yleisöhavaintoja on tullut muun muassa Pien-Saimaalta, Kivijärveltä ja Immalanjärveltä.

levät
Sinilevälautta Taipalsaaren Saimaanharjun venerannassa 30. kesäkuuta 2016.
Johanna Luukko/Yle

Lämmin sää on lisännyt levien esiintymistä Etelä-Karjalassa.

Levää on havaittu hippuina vesipatsaassa varsin monessa järvessä eri puolilla maakuntaa, mutta erityisen runsaista kukinnoista ei ole tullut ilmoituksia. Yleisöhavaintoja on tullut muun muassa Saimaan Haapavedeltä, Läntiseltä Pien-Saimaalta ja Kivijärveltä.

Vakiohavaintopaikoilta ainoastaan Lappeenrannan Haapajärvellä on levää ollut runsaammin. Haapajärven levä on lajia, joka muodostaa myös myrkyllisiä kantoja.

Pieniä levämääriä on havaittu myös Immalanjärvellä ja Saimaan Ukonlinnassa Imatralla sekä Kivijärven Kuuksenenselällä Lemillä.

Leväkukinnat voivat aiheuttaa oireita

Ely-keskuksesta neuvotaan välttämään uimista ja veden käyttöä sauna- ja talousvetenä, jos veden pinnalla kelluu silminnähden runsaasti levää.

Etenkään pieniä lapsia ja kotieläimiä ei pidä päästää leväpitoiseen veteen. Sinilevät voivat aiheuttaa muun muassa allergiareaktioita, silmätulehduksia tai nuhaista oloa.

Järviwiki-sivusto kertoo levätilanteen

Levähavaintoja on mahdollista tarkastella Järviwiki/Meriwiki-verkkopalvelussa.

Kaakkois-Suomen alueelta tehdyt levähavainnot voi ilmoittaa Kaakkois-Suomen levälinjalle puhelimitse numeroon040 767 5388 tai sähköpostitse osoitteeseen: levaseuranta.kaakkois-suomi(at)ely-keskus.fi.