Tenon kalastussopimusluonnos hyväksyttiin äänin 4-4 – kaikki neuvottelukunnan paikalliset vastustivat

Tenon kalastussopimuksen suomalaisen neuvottelukunnan kaikki neljä paikallista jäsentä vastustivat tehtyä sopimusluonnosta. Neuvottelukunnan utsjokelainen jäsen Anne Nuorgam kertoo, että tulos syntyi äänin 4-4, ja puheenjohtajan ääni voitti.

Sápmi
Deanu fanas
Vesa Toppari / Yle

Tenon osakaskuntia edustava Anne Nuorgam kertoo, että kalastussopimuksesta päätettiin viime viikon keskiviikkona ja tulos julkistettiin vasta viikon päästä torstaina.

Suomen neuvottelukunnassa istuu neljä jäsentä ministeriöistä ja neljä paikallisten edustajaa muun muassa Saamelaiskäräjiltä ja Saamelaismatkailu ja yrittäjät ry:stä.

Kukaan paikallinen ei voinut hyväksyä sopimusta, jossa lohestusta rajoitetaan rajusti. Kun ratkaisusta päätettiin, jättivät kaikki paikalliset pöytäkirjaan eriävän mielipiteensä. Asia ratkaistiin puheenjohtajan, ministeriön osastopäällikkö Pentti Lähteenojan ääni ratkaisi, Nuorgam kertoo.

Tenojoen rannoilla Utsjoella ja koko Ylä-Lapissa on nyt tyrmistytty Suomen ja Norjan neuvottelemaan Tenon kalastussopimuksesta ja sitä vastustamaan kerätään kansanliikettä.

Utsjoen kunta kertoi heti torstaina, että Tenon kalastussopimuksen sisällöstä järjestetään tiedotus- ja keskustelutilaisuus Utsjoen kirkonkylällä 7. heinäkuuta ja Karigasniemen kylässä 8. heinäkuuta.