Päivän uutistärpit: Suviseuroja, putkiyhteys Tukholmaan ja lämmintä säätä

Vanhoillislestadiolaisen herätysliikkeen Suviseurat kerää Tornioon noin 70 000 kävijää. Venäjän presidentti Vladimir Putin tapaa presidentti Sauli Niinistön Kultarannassa. Helsingissä esitellään kuljetusteknologiaa, joka mahdollistaa rahdin ja ihmisten kuljettamisen Helsingistä Tukholmaan puolessa tunnissa.

Ulkomaat
Hyperloop
Hyperloopissa matkustetaan eräänlaisen sukkulan sisällä. Sukkulan nopeus voi nousta jopa tuhanteen kilometriin tunnissa.Hyperloop Technologies

Putkiyhteys Helsingistä Tukholmaan esitellään

Hyperloop One -yritys esittelee kohuttua kuljetusteknologiaansa Helsingissä. Yhtiö valmistelee ensimmäistä kaupallista Hyperloop-putkiyhteyttä Helsingin ja Tukholman välille. Matka-aika olisi yhtiön mukaan puoli tuntia ja kyyti sopisi niin ihmisille kuin rahdille.

Suviseurat alkaa Torniossa

Kesän suurin hengellinen tapahtuma alkaa tänään, kun Suviseurojen avajaisia vietetään Tornion Liakassa. Seuraväki on ollut liikkeellä odotettua aiemmin. Alue avattiin keskiviikkoaamuna, ja perjantaiaamuun mennessä paikalle arvioidaan saapuneen jo 55 000 vierasta. Yhteensä nelipäiväinen tapahtuma houkuttelee noin 70 000 kävijää.

Putin vierailee Suomessa

Venäjän presidentti Vladimir Putin vierailee Suomessa. Putin tekee lyhyen työvierailun presidentti Sauli Niinistön luo Kultarantaan. Puheeksi tulevat todennäköisesti Ukrainan tilanne, Britannian ero EU:sta ja mahdollisesti Suomen itärajan turvapaikanhakijatilanne. Kyseessä on presidentti Putinin ensimmäinen vierailu Suomenssa sen jälkeen, kun Ukrainan kriisi puhkesi vuonna 2014 ja jännitys Venäjän ja länsimaiden välillä kiristyi muun muassa Itämerellä.

Sommen taistelusta 100 vuotta

Ensimmäisen maailmansodan verisimpiin kuuluvan Sommen taistelun 100-vuotisjuhlaa vietetään Ranskassa ja Britanniassa. Taistelu kesti viisi kuukautta, ja siinä kuoli, haavoittui tai katosi yli miljoona miestä Britanniasta, Ranskasta ja Saksasta. Taisteluun osallistui Saksan joukoissa myös Adolf Hitler, joka haavoittui.

Sää hellii festarikansaa

Viikonloppuna järjestetään useita festivaaleja – muun muassa Provinssi, Tuska ja Puistoblues – joilla musiikin lisäksi päästään nauttimaan lämmöstä. Hellelukemien mukana tulee kuitenkin sade- ja ukkoskuuroja. Lauantaina lämpötilan nousee monin paikoin yli 25 asteen. Sunnuntaina sää alkaa viiletä.