USA:n superhävittäjälle lisää vastatuulta – heittoistuin voi murtaa lentäjän niskan

Yhdysvaltain ilmavoimat harkitsee F-35-häivehävittäjän heittoistuinten vaihtamista. Hävittäjään suunniteltu heittoistuin saattaa aiheuttaa käytössä lentäjälle vakavan niskavamman. F-35 on tarjolla myös Suomen Hornetien seuraajaksi.

Ulkomaat
Heittoistuimen testaus
Martin-Baker Aircraft Company Ltd/REX

Yhdysvaltain ilmavoimat saattaa vaihtaa F-35-hävittäjään suunnitellun brittiläisen Martin-Baker-heittoistuimen amerikkalaisen valmistajan istuimeen. DefenceNews (siirryt toiseen palveluun)-sivuston saamien tietojen mukaan nykyisen heittoistuimen käyttö voi aiheuttaa lentäjälle hengenvaarallisen niskavamman, varsinkin jos hän painaa alle 62 kg. Vaarassa ovat myös painavammat lentäjät.

Käytännössä heittoistuinten vaihtaminen merkitsisi uutta takaiskua koneelle, joka on muutenkin kärsinyt ongelmista. Viimeisten arvioiden mukaan F-35 saadaan sarjatuotantoon vuosikymmenen lopulla. Heittoistuinten mahdollinen vaihtaminen voi viivästyttää tuotantoa edelleen.

Aiemmin merkittäviä puutteita on havaittu muun muassa koneen aerodynamiikassa ja ohjelmistoissa.

F-35 lensi ensimmäinen kerran kymmenen vuotta sitten. Sen kehittäminen on tullut poikkeuksellisen kalliiksi. Heittoistuinongelman pelätään nostavan kustannuksia entisestään.

Varsinaiseen taistelukäyttöön F-35 hyväksytään aikaisintaan vuonna 2021.

Heittoistuin voi aiheuttaa vammoja

Vaaratilanteessa heittoistuin on lentäjän henkivakuutus. Sen käyttäminen aiheuttaa helposti vammoja mutta lähes aina pelastaa lentäjän hengen. Vuoden 1954 jälkeen heittoistuinta on käyttänyt Suomessa 26 lentäjää. Näistä 25 selvisi hengissä.

Esimerkiksi Juupajoella vuonna 2010 pudonneen Hornetin molemmat lentäjät saivat murtumia raajoihinsa pelastauduttuaan heittoistuinten avulla. Suomen Horneteissa on Martin-Baker Aircraft Companyn heittoistuimet. Ilmavoimien mukaan F-35:n heittoistuinongelma ei vaikuta Suomen F-18-koneisiin.

Koneita useiden maiden ilmavoimille

F-35 Lightning II on Yhdysvaltain ja Iso-Britannian yhteinen lentokoneprojekti. Koneesta on kolme eri mallia. Suurin asiakas on Yhdysvaltain ilmavoimat, joka aikoo hankkia yli 1 700 F-35A-hävittäjää.

Koneita on tulossa pohjoismaista ainakin Norjaan ja Tanskaan. Norja on jo saanut ensimmäiset koneensa. F-35 on tarjolla myös Suomen Hornetien seuraajaksi. Koneen valmistaja on Lockheed Martin -yhtymä.