Humoristisista teoksistaan tunnettu kuvanveistäjä Harald Karsten on kuollut

Saksalaissyntyinen Karsten vaikutti vuosikymmeniä keskisuomalaisessa taidekentässä. Taiteilijana hän oli itseoppinut ja ammensi vaikutteita dadaismista ja surrealismista.

taide
Harald Karstenin Kakophone -teos Jyväskylän rantaraitilla.
Harald Karstenin Kakophone -teos Jyväskylän Rantaraitilla.Harald Karsten

Jyväskyläläinen kuvanveistäjä Harald Karsten on kuollut. Karsten menehtyi yllättäen kotonaan alkuviikolla.

Vuonna 1948 Saksassa syntynyt taiteilija vaikutti vuosikymmeniä keskisuomalaisessa taidekentässä, parhaillaan hän oli Jyväskylän taiteilijaseuran varapuheenjohtaja.

Harald Karsten
Harald Karsten uskoi, että taide voi olla sekä hauskaa että kriittistä.Harald Karsten

Karsten sai Duisburgissa käsinlatojan koulutuksen, mutta kiinnostui taiteesta jo varhain. Saksassa Karsten oli mukana ammattiliitoissa ja omaksui kriittisen ajattelutavan, mikä heijastui myös hänen teoksiinsa.

Yhteiskuntakriittisyyden lisäksi Karstenin töitä on leimannut humoristisuus. Hän on ammentanut vaikutteita dadaismista ja surrealismista.

Karsten muutti Suomeen vuonna 1973. Hän asui ensin Jyväskylässä, muutti vuonna 1980 Saarijärvelle ja takaisin Jyväskylään vuonna 1995. Saarijärven aikoina syttyi kiinnostus kuvanveistoa kohtaan. Karsten oli myös mukana perustamassa Saarijärven Taiteilijaseura Sienaa, jonka hallituksen ensimmäisenä puheenjohtajana hän toimi.

Taiteilijana Karsten oli itseoppinut. Uransa alkuvaiheessa hän työskenteli kirjapainoalalla ja teki taidetta lähinnä viikonloppuisin. 1980-luvun lopulta asti hän keskittyi taiteen tekemiseen kokopäivätoimisesti.

Keski-Suomen alueella on useita Karstenin ympäristöteoksia. Tunnetuimpia julkisia teoksia ovat muun muassa Jyväskylässä Rantaraitin varrella Mattilanniemessä seisova Kakophone sekä oikeus- ja poliisitalon sisäpihalla sijaitseva Maan ja taivaan välillä -tuulimobile.

Lähteet: haraldkarsten.net