1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. työtilat

Varikko syntyi tarpeesta saada taiteilijoille työtiloja – veturitalleilla vietetään nyt 15-vuotisjuhlaa

Vanhan veturitallin sivuvarastoon taiteilija- ja talkoovoimin rakennettu Varikko viettää 15-vuotisjuhlaansa. Varikko syntyi tarpeesta saada naistaiteilijoille työtiloja. Tällä hetkellä Varikolla Seinäjoella työskentelee seitsemän kuvataiteilijaa.

Varikko ry:n galleriatilat ja taiteilijoiden työtilat saneerattiiin vanhan veturitallin sivuvarastoon Seinäjoella. Kuva: Hanne Leiwo/Yle

Kun Seinäjoen keskustan tuntumassa sijaitsevia vanhoja veturitalleja ja -huoltorakennuksia jäi tyhjäksi, kulttuurihistoriallisesti arvokkaaseen rakennukseen saneerattiin tilat seinäjokisille kuvataiteiljoille.

Rahoitusta saatiin EU-hankkeen myötä ja työ tehtiin taiteilijoiden omin voimin, tavoitteena saada sekä työtiloja, taidegalleriatila ja toimistotila.

Näissä tiloissa on nyt 15 vuotta toiminut Varikko galleria.

– Se oli aivan hullua. Valtavalla vauhdilla saatiin Varikko siihen kuntoon, että saatiin ensimmäinen näyttely pidettyä. Kun taaksepäin ajattelee, se oli valtava rutistus, toteaa keraamikko, taiteilija Anneli Di Francis. Di Francis on yksi kuvataiteilijayhteisö Varikko ry:n perustajista ja ollut mukana Varikko gallerian toiminnassa alusta lähtien.  Tällä hetkellä hän toimii yhdistyksen puheenjohtajana.

– Itse pistettiin seinät pystyyn ja remontoitiin tilat omaan tarkoitukseen sopiviksi. Sukulaiset ja ystävätkin oli mukana, Di Francis sanoo.

Di Francis toteaa, että yksi syy Varikon saneeraamiseen oli tarve saada naistaitelijoille työtiloja. Tiloja ei ollut tarjolla muuten, vaan joku taiteilijoista työskenteli saunassa, toinen autotallissa - ja niin edelleen.

– On hyvä kysymys, miksi naisilla oli vähän vaikeampi löytää hyviä työtiloja, Di Francis pohtii.

Varikko Gallerian kyltti ja vanhan veturitallin rouheaa seinää. Kuva: Hanne Leiwo/Yle

Vahvasti eteenpäin

15-vuotias kuvataiteilijayhteisö pyörittää tällä hetkellä taidegalleriaa, jossa syntymäpäivien kunniaksi on avoinna kaksiosainen juhlanäyttely. Tiloissa on esillä myös julisteita ja leikekirjoja toiminta-ajalta.

Anneli Di Francisin mukaan Varikon tunnettuus alkaa olla hyvä. Näyttelyitä on läpi vuoden ja tiloissa työskentelee tällä hetkellä seitsemän eri alan kuvataiteilijaa. Tulevaisuus on näyttelytoiminnassa.

– Varikko on ainoa tyypillinen galleria Seinäjoella. Menemme vahvasti eteenpäin ja mietimme, mihin (uuteen) voidaan ryhtyä.