Länsimetron kustannukset lankeavat espoolaisten ja helsinkiläisten veronmaksajien maksettavaksi

Länsimetron toimitusjohtaja Matti Kokkinen kertoi Ylelle Päivän kasvo -haastattelussa, että Länsimetron reilusti ylittynyt budjetti tullaan maksamaan veronmaksajien rahoilla.

Kotimaa
Länsimetro Oy:n toimitusjohtaja Matti Kokkinen

Ylen Päivän Kasvo -ohjelmassa vieraillut Matti Kokkinen kertoi, että tämänhetkinen arvio kaikista Länsimetron rakentamisesta aiheutuvista kustannuksista on 1,09 miljardia euroa. Kustannukset ovat kasvaneet huomattavasti vuonna 2007 tehdystä arviosta, joka oli suuruudeltaan 713 miljoonaa euroa. Keskustelua ja närää on herättänyt se, kenen maksettavaksi lisäkustannukset lankeavat.

Kokkinen mukaan maksajina ovat kaupungit niiltä osin, kuinka Länsimetro kaupunkeihin jakaantuu. Toisin sanoen valtaosa, jopa yli 80 prosenttia päätyy espoolaisten veronmaksajien maksettavaksi. Valtio on tukenut rakennushanketta aiemmin 200 miljoonalla eurolla.

– Länsimetron suurimmat omistajat ovat Helsingin ja Espoon kaupungit, perustelee Kokkinen veronmaksajille koituvaa vastuuta maksamisesta.

Peräänkuulutettu on myös sitä, kenellä vastuu rakentamisen myöhästymisestä ja sen syistä on. Kokkinen ei halunnut ottaa kantaa myöhästymisen syihin sen tarkemmin. Hän totesi kuitenkin, että päävastuu on rakentamisesta vastanneilla tahoilla. Toisin sanoen tämä taho on Länsimetro Oy. Liikennöinnistä huolehtivat HSL ja HKL.

– Viivästys harmittaa meitäkin. Aiemmin laaditussa aikataulussa ei oltu osattu varautua mahdollisiin viivästyksiin. Lokakuussa tiedämme taas lisää, toteaa Kokkinen.

_Juttua on korjattu 1.7. klo 10.45 ja 19.36 HSL ja HKL huolehtivat joukkoliikenteestä, eivät rakennuttamisesta. _