1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Iranin pidättämät USA:n merisotilaat puhuivat liikaa – Raportti moittii laivaston touhua

Yhdysvaltain merivoimat rankaisee kymmentä merisotilasta ja upseeria, jotka joutuivat iranilaisten vangiksi viime tammikuussa. Kahden veneen miehistön toiminta oli raportin mukaan laivaston arvolle sopimatonta.

Ulkomaat
Iranin vangitsemia Yhdysvaltain merivoimien sotilaita.
Iranin sotilaat nousivat Yhdysvaltain partioveneille 12.1. ja pakottivat amerikkalaiset merisotilaat antautumaan.Reuters-TV

Yhdysvaltain merivoimat on julkaissut raportin viime tammikuun 12. päivänä sattuneesta tapauksesta, missä kaksi merivoimien partiovenettä joutui Iranin tasavaltalaiskaartin vangiksi. Raportti osoittaa useita kohtia, missä veneiden miehistöt ja päälliköt toimivat leväperäisesti.

Veneyksikön kaksi komentavaa upseeria on tiettävästi vapautettu tehtävistään.

Jokipartiointiin tarkoitetut veneet käskettiin pitkälle siirtomatkalle avomerelle. Veneiden piti ajaa Kuwaitista Bahrainiin. Matkan pituus oli 480 kilometriä. Kellään miehistä ei ollut kokemusta niin pitkästä purjehduksesta.

Eksyksissä Iranin vesille

Veneiden lähtö myöhästyi, ja miehistöt päättivät oikaista. Se vei heidät lopulta Iranille kuuluvan Farsin saaren lähettyville. Miehistöt eivät tienneet, missä olivat. Kännykässä näkyi sijaintina "joku arabiankielinen nimi".

Kukaan ei tullut tarkistaneeksi navigointilaitteista, oliko lähellä oleva maa Saudi-Arabiaa vai Irania. Sitten toiseen veneeseen tuli konevika.

Iranin tasavaltalaiskaartin veneet tulivat paikalle ja osoittivat aseillaan amerikkalaisia. Amerikkalaisveneiden komentajat määräsivät omat ampujansa pysymään poissa aseiden luota. Näin siitä huolimatta, että Yhdysvaltain asevoimissa on pysyväismääräyksenä, että asemia on puolustettava.

– En halunnut aloittaa sotaa Iranin kanssa, sanoi toinen venepäälliköistä kuulusteluissa.

Puheliaita pidätettyjä

Iranilaiset kuvasivat amerikkalaisia antautuneina veneiden kannella, ja veivät vankinsa Farsin saarelle. Siellä nämä osoittautuivat puheliaiksi. Iranilaisille kerrottiin amerikkalaisveneiden suorituskyvystä ja varustuksesta. Myös puhelimien ja tietokoneiden salasanoja annettiin.

Iranilaisten pyynnöstä amerikkalaiset esittivät iloisia ja tyytyväisiä, kun heitä videoitiin syömässä iranilaisten ruokaa. Yksi venepäällikkö luki iranilaisten kirjoittaman anteeksipyynnön.

Edellämainittua vaadittiin, jotta amerikkalaiset pääsisivät vapaaksi. Samaan aikaan kuitenkin Yhdysvaltain hallitus oli jo saanut neuvoteltua heidät vapaaksi ilman ehtoja.

Iranissa kuvia vangituista amerikkalaissotilaista pyöritettiin kauan televisiossa. Tapaus oli nolo paitsi laivastolle myös presidentti Obamalle.

Yhdysvaltain merivoimien vangitut sotilaat syövät lattialla.
Iran pani amerikkalaissotilaat kehumaan kohteluaan ja uhkasi, että muuten he eivät pääse vapaiksi.Reuters-TV

Sähläystä ja pehmoilua

– Toimintamme tuossa välikohtauksessa ei ollut sitä, mitä laivastolta edellytetään, sanoi Yhdysvaltain laivaston amiraali John Richardson.

Raportti toteaa, että venemiehistöillä ei ollut "sota-ajalle tarpeellista kovuutta", mutta osansa saavat myös ylemmät esikunnat. Veneille ei esimerkiksi ollut järjestetty pitkälle matkalleen minkäänlaista ilma- tai meriseurantaa.

Missään portaassa ei reagoitu siihen, että veneisiin ei saatu kunnolla yhteyttä, eikä siihen, että ne loukkasivat Saudi-Arabian ja Iranin aluevesiä.

Välikohtaus meni ohi lopulta vuorokaudessa. Kukaan ei halunnut suurennella sitä, sillä Iran ja länsimaat olivat pääsemässä sopimukseen Iranin ydinohjelmasta.

Lähteet: AFP, AP, Reuters

Lue seuraavaksi