1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Lännen Media: Suomi sopii puolustusyhteistyöstä Ison-Britannian kanssa

Puolustusministerit Jussi Niinistö ja Michael Fallon allekirjoittavat sopimuksen mahdollisesti jo Naton huippukokouksessa Varsovassa 8.–9. heinäkuuta. Suomi suunnittelee kahdenvälistä sopimusta myös Yhdysvaltain kanssa.

Puolustusministeri Jussi Niinistö Kuva: Petteri Paalasmaa / AOP

Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) kertoo Suomen tekevän kahdenvälisen puolustusyhteistyösopimuksen Ison-Britannian kanssa. Puolustusyhteistyön kehittämistä ja syventämistä Suomen ja Ison-Britannian välillä on valmisteltu viime vuodesta lähtien, kertoi Niinistö Lännen Medialle.

– Pyrimme lisäämään vakautta ja antamaan lähiympäristöömme signaalin siitä, että Suomi tiivistää läntistä yhteistyötään.

Niinistö allekirjoittaa sopimuksen Britannian puolustusministeri Michael Fallonin kanssa lähiviikkoina, mahdollisesti jo viikon päästä Naton huippukokouksessa.

– Iso-Britannia lähtee EU:sta, mutta he haluavat lisätä kahdenvälistä puolustusyhteistyötä valikoitujen kumppaneiden kanssa, joihin Suomi lukeutuu, Niinistö kertoi.

Tuleva sopimus on kattoasiakirja, joka ei sisällä juridista velvoitetta auttaa toista maata sotilaallisesti kriisitilanteessa. Molempien maiden poliittiset johdot antavat virkamiehille ja sotilaille linjaukset kahdenvälisen yhteistyön kehittämiseen ja syventämiseen. Tarkoitus on luoda maiden välille mekanismeja, jotka vahvistavat niiden kykyä toimia yhdessä.

Sopimuksen tarkat yksityiskohdat ovat salaisia.

Yhteistyötä myös Yhdysvaltojen kanssa

Ruotsi ja Iso-Britannia sopivat kahdenvälisen yhteistyön lisäämisestä jo vuonna 2014. Kesäkuussa 2016 Ruotsi allekirjoitti 50 kohdan yhteistyöohjelman Britannian kanssa ja viiden pääkohdan yhteistyösopimuksen Yhdysvaltojen kanssa.

Niinistö kertoo, että Suomi aikoo seurata Ruotsin esimerkkiä ja tiivistää sotilaallista suhdettaan Yhdysvaltoihin. Suomi ja Yhdysvallat saattavat solmia kahdenvälisen puolustusyhteistyösopimuksen jo ennen Yhdysvaltain presidentinvaaleja.