Oleskeluluvan saanut turvapaikanhakija löytää Pirkanmaalta kodin neljässä kuukaudessa – useimmin itsenäisesti

Oleskeluluvan saaneet turvapaikanhakijat pääsevät Pirkanmaan kuntapaikkoihin vain erityistapauksissa. Valtakunnallinen tavoite on, että oleskeluluvan saanut pääsisi muuttamaan vastaanottokeskuksesta kahden kuukauden sisällä.

turvapaikanhakijat
Asuinhuoneiston vuokrasopimuksen päällä on avainnippu.
Uusi koti löytyy useimmiten vapailta markkinoilta. Kaisu Jansson / Yle

Turvapaikanhakijat ovat löytäneet tähän asti hyvin asuinpaikkoja Pirkanmaalta.

Vastaanottokeskuksista on muuttanut pois jo noin 60 oleskeluluvan saanutta. Noin 30 vielä keskuksessa majailevalla on jo asuinpaikka tiedossa. Suurin osa Pirkanmaan vastaanottokeskuksissa asuneista suuntaa Tampereelle. Yksittäisiä maahanmuuttajia on lähtenyt pääkaupunkiseudulle.

Valtaosa Pirkanmaan oleskeluluvan saaneista turvapaikanhakijoista löytää asunnon vastaanottokeskuksen avustuksella vapailta markkinoilta. Valtio maksaa heille takuuvuokran ja asumiskulut kahdeksi ensimmäiseksi kuukaudeksi.

Koti löytynyt neljän kuukauden sisällä

Varsinaisiin kuntapaikkoihin Pirkanmaalla pääsee vain erityistapauksissa. Esimerkisi suurperheitä tai alaikäisiä, yksin Suomeen tulleita lapsia on sijoitettu Ely-keskuksen neuvottelemiin kuntapaikkoihin. Tiukka seula johtuu siitä, että korvamerkityt asunnot eivät riitä kaikkien oleskeluluvan saaneiden majoittamiseen. Huttusen mukaan käytäntö on yleinen vilkkailla kaupunkiseuduilla.

– Lupapäätösten saanti kiihtyy loppuvuotta kohti. On varauduttava siihen, että voimme auttaa erikoistapauksia myös myöhemmässä vaiheessa, maahanmuuttopäällikkö Marja Huttunen Ely-keskuksesta sanoo.

Asunnon tai kuntapaikan löytymiseen on kulunut Pirkanmaalla yleensä yhdestä neljään kuukautta. Valtakunnallinen tavoite on, että oleskeluluvan saanut pääsisi muuttamaan vastaanottokeskuksesta kahden kuukauden sisällä.