1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Hubble-teleskooppi tallensi Jupiterin revontulet – katso kuva

Jupiterilla on voimakkaita revontulia, koska planeetalla revontulet syntyvät aurinkomyrskyjen lisäksi toisellakin tavalla: kaasuplaneetan voimakas magneettikenttä nappaa hiukkasia omasta ympäristöstään sekä omasta kuustaan Iosta, joka on tunnettu suurista tulivuoristaan.

Kuva: J. Nichols / ESA / NASA

Avaruusteleskooppi Hubble on onnistunut tallentamaan Jupiterin ympärillä kieppuvat revontulet. Asiasta kertoo Hubble-tutkimuksen kotisivut. (siirryt toiseen palveluun)

Jupiter, aurinkokuntamme suurin planeetta, tunnetaan parhaiten värikkäistä myrskyistään ja suuresta punaisesta pisteestään. Nyt avaruustutkijat ovat onnistuneet tallentamaan myös värikkäitä revontulia Jupiterin napa-alueiden ympärillä.

Kuvaamisessa on hyödynnetty avaruusteleskooppi Hubblen ultraviolettitoimintoja. Tutkimuksen tukena on Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan Juno-avaruusalus, joka on parhaillaan matkalla kohti Jupiteria.

Revontulet syntyvät, kun aurinkotuulen kuljettamat suurienergiset hiukkaset tunkeutuvat planeetan kaasukehään lähellä sen magneettisia napoja ja törmäävät siellä kaasuatomeihin. Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää, kuinka Jupiterin revontulten eri elementit reagoivat aurinkotuulen erilaisiin olosuhteisiin.

Juno-aluksen on määrä edetä Jupiterin kiertoradalle lähipäivinä. Juno mittaa aurinkotuulta samaan aikaan kun Hubble tarkkailee ja mittaa revontulia.

– Nämä revontulet ovat erittäin dramaattisia ja aktiivisimpia koskaan näkemiäni, sanoo Leichesterin yliopiston tutkija Jonathan Nichols.

– Ihan kuin Jupiter antaisi ilotulituksen saapuvan Junon kunniaksi!

Jupiterin revontulet ovat satoja kertoja energisempiä kuin maassa näkyvät. Ne eivät myöskään koskaan katoa, sillä Jupiterilla on aurinkomyrskyjen lisäksi toinenkin tapa revontulien syntyyn: kaasuplaneetan voimakas magneettikenttä nappaa hiukkasia omasta ympäristöstään sekä omasta kuustaan Iosta, joka on tunnettu suurista tulivuoristaan.

Revontulista on julkaistu myös Timelapse-video Hubble-projektin YouTubessa. (siirryt toiseen palveluun)