Tupakkavero kiristyy – tulli varautuu salakuljetuksen lisääntymiseen

Tupakkaveron ja -lain kiristyminen herättänevät monen mielissä ajatuksen hankkia savukkeensa laittomin keinoin rajan takaa. Tulli on kuitenkin varautunut lisääntyvään liikehdintään.

Kotimaa
Suomeen tulijoilta takavarikoitua tupakkaa Nuijamaalla.
Tommi Parkkinen / Yle

Tupakkavero kiristyi jälleen heinäkuun ensimmäisenä päivänä. Tämä on nyt toinen eduskunnan päättämistä neljästä veronkorotuksesta.

Itärajalla veronkorotuksia seurataan mielenkiinnolla, sillä se saattaa lisätä tupakan salakuljetuksia.

– Mielenkiinnolla odotan, mitä tämä tuo tullessaan, sanoo Nuijamaan tullin varapäällikkö Kimmo Lakka.

Uusi tupakkalaki muuttaa tuontirajoituksia

Myös elokuun puolessa välissä voimaan astuva uusi tupakkalaki voi kasvattaa salakuljetusten määrää, kun tupakan tuontiin tulee aikarajat.

Venäläisten tulee olla Suomessa vähintään kolme vuorokautta ja ja suomalaisten täytyy puolestaan viipyä Venäjällä vähintään 24 tuntia, ennen kuin tupakkaa voi tuoda rajan yli Suomeen.

– En usko, että tämä lisää työmäärää rajalla. Rajavartiolaitos kysyy passintarkastuksen yhteydessä jo nyt matkan tarkoituksen ja keston, Kimmo Lakka kertoo.

Muutoksista tiedotetaan laajasti

Suomen uusista säädöksistä tiedotetaan laajasti Venäjälle ja tieto menee myös paikallisesti Suomen rajanylityspaikoilta vastaaville raja-asemille Venäjän puolella.

– Kyllä tästä tiedotetaan mittavasti Venäjälle. Meillä on omat tiedottajat, asiasta tulee tietoa nettisivuillemme ja lähetystöt tiedottavat asiasta myös, Lakka kertoo.