1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Vanhat koneet heräävät henkiin Kemijärvellä – Haapa-Pentti saa vanhan maamoottorin papattamaan

Kemijärveläinen Pentti Haapaniemi on tykästynyt vanhoihin koneisiin ja moottoreihin. Pentin hoteissa on kymmenittäin erilaisia vempeleitä ja laitteita, joita hän esittelee milloin missäkin – ensi viikonloppuna Kemijärven Papatuspäivillä.

ilmiöt
Pentti Haapaniemi ja aarteet
Kaikki maamoottorit, koneet ja laitteet toimivat. Pentti Haapaniemi esittelee aarteitaan.Jorma Korhonen / Yle

Vanhat maamoottorit olivat avainasemassa, kun Suomea jälleenrakennettiin sotien jälkeen. Moottoreita tarvittiin muun muassa maatalous- ja rakennuskoneiden pyörittämisen.

Vanhat moottorit ovat käyttökuntoisia vieläkin – kiitos heidän, jotka jaksavat niistä huolehtia.

Kipinä iski jo lapsena

Keitäpä tuollaiset vanhat koneet ja laiteet eivät kiinnostaisi, mutta kemijärveläistä Pentti Haapaniemeä aivan erityisesti. Mies sai niihin kipinän jo lapsena.

– Eihän niitä saanut poikasena rassata. Pois komensivat, kun lähelle meni. Tietysti se oli turvallisuuskysymys.

Pentti muistelee, kuinka maamoottorin ääni jäi poikasen mieleen.

-Sitä papatusta kuunneltiin korvat tarkkoina ja tapitettiin uteliain silmin. Puinnilla kuljettiin talosta taloon. Kun se kone sitten alkoi käydä jytkyttämään, niin sinnehän sitä riennetiin ja ihmeteltiin sitä hommmaa. Mutta eihän ne hyväksyneet lähellekään meikäläisiä pikkupoikia.

Pentti Haapaniemi
Pentti Haapaniemen pihamaa Kemijärvellä on täynnä mielenkiintoisia koneita ja laitteita - isoja ja pieniä.Jorma Korhonen / Yle

Joukossa lähes aarteitakin

Mutta nyt Pentti saa rassata ja rasvata, ruuvata ja meislata sielunsa kyllyydestä asti. Haapa-Pentin pihamaa on täynnä erilaisia koneita ja laitteita – onpa joukossa jopa ihan aarteitakin. Ja kaikki toimivat enemmin tai myöhemmin.

Pentti esittelee 1930-luvulta olevaa avokampikonetta.

– Sen nimeä ei ole edes toidossa. Minä olen yleisöltäkin kysyttänyt, mutta ei sille löydy kunnon nimeä. Kyllä se amerikkalainen ilmeisesti on tuo avokampikone.

Jos sitten jostakin tuo korjaaminen kiikastaa, niin saako niihin varaosia?

Pentti sanoo, että jos ei varaosia kaverilta löydä, niin sitten itse tekemällä. Näin se on. Kyllä noihin ei juuri löydä. Ei sopivaa tulppaa tahdo löytää enään.

Pentti Haapaniemen ylpeys on yli kolme tonnia painava kuulamoottori.
Pentti Haapaniemen ylpeys on yli kolme tonnia painava kuulamoottori. Se pyöritti aikoinaan sahaa Posiolla.Jorma Korhonen / Yle

Kemijärvellä taas papatetaan

Pentti Haapaniemen ylpeys on kolme tonnia painava kuulamoottori, joka aikoinaan toimi sahan voimanlähteenä Posiolla. Se on myös yksi Kemijärven Papatuspäivien vetonauloista ensi viikonloppuna.

Ford kuorma-auto 1960-luvun alkupuolelta.
Ford kuorma-auto 1960-luvun alkupuolelta.Jorma Korhonen / Yle
Lue seuraavaksi