1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Keskustan Mikko Kärnä: Tenon kalastussopimuksen vaikutukset arvioitava tarkoin

Keskustan lappilainen kansanedustaja Mikko Kärnä vaatii, että Tenon kalastussopimusluonnoksen vaikutuksista on tehtävä taloudellisten ja sosiaalisten vaikutusten arviointi, ennen kuin luonnos tuodaan eduskunnan päätettäväksi.

Kotimaan uutiset
Mikko Kärnä
Kansanedustaja Mikko KärnäYle

Suomi ja Norja ovat vuosien neuvotteluiden jälkeen päässeet sopuun Tenon kalastussopimuksesta. Suomen neuvotteluvaltuuskunnasta vain puolet kannatti sopimusluonnosta ja puheenjohtajan äänellä ratkaisi. Kaikki paikallisasukkaita edustavat jäsenet vastustivat sopimuksen sisältöä.

Kansanedustaja Mikko Kärnä on huolissaan erityisesti sopimuksen vaikutuksista kalastusmatkailuun Tenolla.

– Kalastusmatkailun lupakäytäntöihin on tulossa muutoksia. Jatkossa Suomella ja Norjalla olisi maakohtaiset lupakiintiöt, kun tähän saakka luvista saatavat tulot on tasattu maiden kesken ja lupamyynti on ollut yhteistä. Tähän saakka suurin osa luvista on myyty Suomen puolelta, mutta nyt huomattava osa kiintiöstä on siirtymässä Norjaan. Utsjoen kalastusmatkailuyritykset ovat huolissaan, sillä pahimmillaan uusi järjestelmä tyhjentää Tenonlaakson maksavista asiakkaista, Kärnä pohtii tiedotteessaan.

Vaikutukset perinteiseen pyyntiin

Hänen mielestään sopimusta ei voi hyväksyä, jollei sen vaikutuksia ole selvitetty riittävällä tavalla.

– Taloudellisten vaikutusten lisäksi on selvitettävä myös sopimuksen sosiaaliset vaikutukset sekä vaikutukset saamelaiskulttuuriin perinteisten pyyntimuotojen osalta.

Mikäli sopimusta ei saada voimaan, siirrytään Tenojoella kansalliseen sääntelyyn. Kärnän mukaan Suomessa on harkittava myös tätä vaihtoehtoa, jos kalastussopimus on vielä kansallista sääntelyä huonompi.

– Neuvotteluvaltuuskunnan erimielisyys osoittaa, että neuvotteluissa ei ole onnistuttu kaikilta osiltaan hyvin. Nyt on katsottava peiliin ja pohdittava, annettiinko norjalaisille liikaa periksi vain sen takia, että saataisiin edes jonkinlainen sopimus syntymään, Kärnä sanoo tiedotteessaan.

Lue seuraavaksi