1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. musiikki

Professori: Vanheneva muisti kannattaa haastaa musiikilla

Geriatrian professori Miia Kivipelto sanoo, että vanheneva muisti tarvitsee musiikkia. Musiikkia kannattaa kuluttaa myös oman mieligenren ulkopuolelta, sillä aivot tykkäävät haastamisesta. Kesäaikaan musiikkitapahtumista kannattaa nauttia livenä, sillä silloin saa musiikin lisäksi kokonaisvaltaisen elämyksen sosiaalisine suhteineen.

Professori Miia Kivipelto. Kuva: Antti Kettumäki / Yle

Alajärveläislähtöinen geriatrian professori Miia Kivipelto työskentelee Tukholmassa Karoliinisessa Instituutissa, jossa on tutkittu viime vuosien ajan musiikin vaikutusta mieleen ja muistiin. Kivipellon johdolla tehdyt tutkimukset vakuuttavat, että musiikki tekee hyvää muistille, mutta myös koko hyvinvoinnille.

– Musiikki voitelee aivoja. Se virittää ja stimuloi aivoja hyvin laajasti ja sillä on hyviä vaikutuksia oppimiskykyyn sekä kielelliseen kykyyn eli sillä on hyvin laajat vaikutukset, Kivipelto toteaa.

Erityisesti on tutkittu musiikin vaikutusta lasten kehitykseen. Kuitenkin myös "vanheneva muisti" tarvitsee musiikkia.

– On tiedetty jo pitkään, että musiikki on hyväksi lapsen kehityksen kannalta. Nyt me olemme tutkineet sitä, kuinka vanhenevan henkilön aivot tarvitsevat musiikkia. Ja nyt tiedetään, että kun tulee muistihäiriöitä, musiikilla oli hyvät vaikutukset näille henkilöille, Miia Kivipelto sanoo.

Nyt tiedetään, että kun tulee muistihäiriöitä, musiikilla oli hyvät vaikutukset näille henkilöille.

Miia Kivipelto, geriatrian professori

– Alzhaimeriin ei ole parantavaa lääkettä, mutta potilaan hoidossa on lisääntyvää näyttöä siitä, kuinka musiikki auttaa erilaisissa käytösoireissa. Levottomuus, rauhattomuus ja masennus voivat olla vaikeampia kuin muistihäiriö. Musiikilla voi saada isoja asioita aikaiseksi.

Monenlaisia tutkimuksia

Miia Kivipellon mukaan erilaisista testeistä on tullut lupaavia tuloksia.

– Minun johtamanani tehtiin Suomessa Finger-tutkimus, jossa tutkittiin elintapoja laajemminkin. Voi sanoa, että musiikki on yksi osa, mutta yleisemminkin virikkeellinen vapaa-ajan aktiivisuus ja yhdessäolo on hyväksi aivoille.

Musiikki on tunteita tuottava elämys. Miia Kivipelto toteaa, että musiikki ja rytmi ovat ihmisyydessä, kaikissa kulttuureissa.

– Musiikki ja taide ovat siitä hyviä, ettei niissä ole oikeaa ja väärää. Kaikki voivat kokea musiikin omalla tavallaan ja sehän tuo tunteita pintaan. Musiikista kannattaa nauttia ystävän tai perheen kanssa, niin voi jakaa tunteet toisen kanssa.

Suomalaisessa kulttuurissa tunteiden purkaminen puheeksi ei aina ole niin helppoa, mutta musiikissa on se vahva puoli, että se auttaa tunteiden ilmaisussa.

Musiikki voitelee aivoja

Miia Kivipelto

Myös tanssista on hyötyä ja sitäkin on tutkittu.

– Tanssiminenkin suojaa dementialta, koska siinä yhdistyvät musiikki, sosiaalinen kanssakäyminen, liikunta ja hauskuus eli siinä yhdistyy aika monta komponenttia. Kannustan ehdottomasti ainakin kokeilemaan.

Pohjalaisten festivaalit saavat kiitosta

Miia Kivipelto suorastaan innostuu kehumaan pohjalaismaakunnissa järjestettäviä musiikkifestivaaleja. Musiikillinen tarjonta on laajaa. Löytyy kansanmusiikkia, iskelmää ja rokkia. Omia musiikkirajoja kannattaa rikkoa.

– Helposti kangistuu tiettyyn musiikkimakuun, mutta kannattaa uskaltaa mennä ja kokeilla jotain uutta ja luovaa, niin se on aina hyväksi aivoille. Aivot tykkää, kun haastetaan, Miia Kivipelto sanoo.

Kesällä kannattaa ottaa musiikista kaikki irti.

– Kesällä kannattaa suosia elävää musiikkia, koska sen lisäksi saa näköelämyksen ja pystyy aistimaan koko tunnelman. Se on myös sosiaalista kanssakäymistä.

Professori pitää musiikkitapahtumien järjestämistä erittäin tarkeänä. Hän kannustaa kaikkia ikäryhmiä olemaan aktiivisesti musiikin kanssa tekemisissä.

– Musiikin vaikutusta aivoille ei voida koskaan täysin ymmärtää. Siinä on niin monta komponettia, ettei me tieteen keinoin voida sitä kokonaan selittää. Tutkimukset kuitenkin tukevat sitä, miksi tapahtumien järjestäminen yhteiskunnallisesti tärkeää. Ihmisten kannattaa olla mukana laajemminkin aivoja stimuloivissa vapaa-ajan harrastuksissa, summaa Miia Kivipelto.