Hyppää sisältöön

Taistelu kannatti: koulu pelastui ja kyläläiset palkittiin

Kangasalan Raudanmaalla kyläläiset kokosivat voimansa puolustamaan Kautialan kyläkoulua. Vankka yhteishenki on myös huomattu: Raudanmaa sai Pirkanmaan Vuoden kyläteko -palkinnon. Ja kyläläiset kehittelevät jo uusia hankkeita. Yhdessä, tietenkin.

Kuva: Raudanmaan kyläyhdistys

Kautialan koulusta on taisteltu aiemminkin. Nyt kyläläiset ottivat yhteyttä päättäjiin, tekivät laskelmia ja etsivät vaihtoehtoja säästöille, jotta koulu säilyisi. Kautialan koulu on on paitsi lähikoulu myös useamman kylän yhteinen kokoontumispaikka, jossa harrastetaan ja pidetään juhlia sekä järjestetään erilaisia tapahtumia. Siellä pidetään myös kyläkahvilaa, ja talkoilla tehdään paljon muutakin.

– Raudanmaa on oikeastaan monen kylän yhteisö, ja täällä on yhteensä yli 500 asukasta. Jos koulu lopetettaisiin, täältä tulisi kunnan pisimmät koulumatkat, kertoo Jussi Tanila Raudanmaan kylältä.

Kaltialan koululla musisoidaan. Viululla mallia näyttää Leenamaija Raukola. Kuva: Raudanmaan kyläyhdistys, Aino-Sofia Niklas-Salminen

– Viestitimme Kangasalan kunnalle, että voimme tehdä koulun vuoksi monenlaista. Voisimme osallistua ruokahuoltoon ja siivouksiin, ja koulun pihaa hoidetaan nytkin.

Koulu pysyy, valokuitu tulee

Kun koulu pelastui, kyläläiset ovat jo lähteneet kehittämään kylää edelleen. Valokuidun hankkiminen on jo pantu alulle, jotta muun muassa yritystoiminta seudulla olisi paremmin mahdollista, ja valokuidusta hyötyvät myös koulu ja koululaiset.

– Tietoliikenneyhteydet on monelle hyvin tärkeitä kun etsitään paikkaa asua tai yrittää. Alue on nimetty palvelukyläksi, mikä tarkoittaa myös uusien tonttien kaavoittamista kyläkeskuksen tuntumaan. Olemme mukana tekemässä kyläkaavaa, ja uskomme että sekin taas houkuttelee uusia lapsiperheitä tänne, sanoo Jussi Tanila. 

Tunnustusta saivat myös Rämsöö ja Keson kylätalo

Pirkanmaan Vuoden kylä -kilpailu uudistui, ja Vuoden kylän sijasta valittiinkin Vuoden kyläteko. Kilpailun kunnianmaininnan sai Rämsöön kesäteatteri Vesilahdelta. Teatteri on toiminut jo 30 vuotta, koonnut ihmisiä yhteen ja tukenut kylän yhteisöllisyyttä. Monet onnistumiset ovat tuoneet kylälle näkyvyyttä myös ulospäin.

Toisen kunniamaininnan sai vuonna 2009 alkanut Keson kylätaloprojekti Tampereen Aitoniemessä. 1890-luvun rakennus ostettiin Tampereen kaupungilta, ja sen jälkeen taloa on talkoilla kunnostettu kyläläisten olohuoneeksi ja erilaisia tilaisuuksia varten. Kiinnostus sen historiaan poiki myös kyläkirjahankkeen, ja Tarinoita kahdesta kylästä on juuri valmistunut.

Kylätoiminnan tiennäyttäjinä palkittiin lisäksi Anne-Maija ja Kaija Kivimäki, jotka toimivat Ylöjärven Pohjois-Kurussa Taistelijan Talo -palveluyhdistyksessä.

Tunnustukset jakaa Pirkan Kylät ry, ja kilpailuun ehdotettiin tänä vuonna kymmentä kylää. Palkinnot jaettiin edellisen vuoden kylän, Kuohenmaan iltamissa Kangasalla heinäkuun ensimmäisenä lauantaina.

.
.