1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Tuomiokirkko kävi ahtaaksi Mariinskin Requiemin muusikoille – alttarin taakse pääsee yleensä vain pappi

Mikkelin musiikkijuhlilla Verdin Requiemin laajalla esitysjoukolla oli torstaina yllättäviä vaikeuksia mahtua Tuomiokirkon etuosaan. Maailmankuulu Mariinskin orkesteri koostuu yli 80 soittajasta ja kuorossa on yli 40 laulajaa.

Kotimaan uutiset
Mariinskin soittajat, kuoro ja solistit täyttivät Mikkelin tuomiokirkon alttarialueen torstai-iltana.
Petri Vironen / Yle

Mikkelin tuomiokirkossa torstaina järjestetyssä konsertissa osa esiintyjistä jouduttiin sijoittamaan alttaripöydän taakse. Yleensä alttarialue on vain papiston ja muiden jumalanpalvelusta toimittavien käytössä.

Hallintojohtaja Jari Hokkanen Mikkelin musiikkijuhlilta ja kirkkoherra Juha Palm kertovat, että tilanteessa sattui ensin väärinymmärryksiä, minkä jälkeen esiintyjät saatiin mahtumaan ja lopputulokseen oltiin tyytyväisiä.

– Haluamme omalta osaltamme aina kunnioittaa esiintymispaikkojemme periaatteita. Taiteellinen johtaja Gergijev pitää Tuomiokirkkoa hyvänä paikkana järjestää konsertteja, ja toivoi tätä konserttia nimenomaan sinne. Aiempina vuosinakin on saatu esiintyjät mahtumaan, ja uskoimme, että tälläkin kertaa onnistuisimme, toteaa Hokkanen.

Kirkkoherra Juha Palm kertoo, että yleensä esiintyjiä ei alttarialueelle sijoiteta.

– Musikkijuhlien konsertteja on järjestetty tuomiokirkossa aiemminkin, ja nyt orkesteri oli tavallista isompi. Asiat saatiin kuitenkin järjestymään, toteaa Palm.

Sekä Palm että Hokkanen kiistävät, että konsertti olisi ollut vaarassa peruuntua tilavaikeuksien vuoksi.

– Haluamme aiheuttaa mahdollisimman vähän ristiriitaa tai harmia. Aiempina vuosina olemme rakentaneet lisälavan, mutta nyt emme tehneet niin. Pyrimme tekemään mahdollisimman vähän lisärakenteita ja haluamme olla aiheuttamatta mitään kolhuja, kertoo Hokkanen.

Esiintyjiä Requiemissä oli yhteensä jopa 130, mikä on poikkeuksellisen suuri kokoonpano Mikkelin musiikkijuhlilla. Konserttiin saapui Hokkasen arvion mukaan 800 kuuntelijaa.

Jumalanpalveluksen opas ohjeistaa alttarialueen käyttöä

Evankelisluterilaisissa kirkoissa on ollut tapana pitää alttarialue lähinnä papiston ja muiden jumalanpalvelusta toimittavien käytössä. Kirkkohallituksen vuonna 2009 julkaisema Jumalanpalveluksen opas ohjeistaa, että alttaria pidetään rukoukseen ja ehtoolliseen tarkoitettuna tilana. Eri alttarit ovat kuitenkin erilaisia, joissakin on eri tilaisuuksien mukaan siirreltäviä rakenteita.

– Mikkelin tuomiokirkossa on jo poistettu etummaisia penkkirivejä, jotta tilaa olisi enemmän. Tuolloin asiasta neuvoteltiin Museoviraston kanssa. Tuomiokirkko ei kuitenkaan ole moderni rakennelma, eikä sen alttaripöytä ole siirreltävissä, sanoo hiippakuntasihteeri Merja Vuorikari Mikkelin hiippakunnan tuomiokapitulista.

– Esimerkiksi konfirmaation aikana toivotaan, että vanhemmat eivät tule sankoin joukoin alttarialueelle kuvaamaan. Tarpeetonta liikkumista alttarilla pyritään välttämään. Yksittäisten konserttien kohdalla voi kuitenkin olla perusteltua, että esiintyjiä on alttarialueella.

Kukin seurakunta päättää itsenäisesti, millaiset tilaisuudet se kirkkoonsa haluaa. Giuseppe Verdin Requiemiä esitetään usein kirkkosaleissa.

Mikkelin viisipäiväisten musiikkijuhlien lipunmyynti on sujunut edellisvuosien tahtia, tänä vuonna myynti yltää noin kolmeen tuhanteen lippuun. Juhlat päättyvät perjantaina.

Lue seuraavaksi