1. yle.fi
  2. Uutiset

Talouden jyrkkä syöksy antoi Mongolian oppositiolle 85 prosenttia parlamenttipaikoista

Äänestäjät kurittivät hallituspuoluetta talouden viime vuosien alamäestä, joka on ollut maailman jyrkimpiä. Vaalitavan vuoksi pienillä oppositiopuolueilla ei juuri ollut mahdollisuuksia nousta parlamenttiin.

Ulkomaat
Koristeelliseen perinnetakkiin pukeutunut mies ruoholakeudelle pystytetyn teltan edessä. Teltan katolla liehuu Mongolian lippu.
Mongolialaismies kävi keskiviikkona ääenstämässä vaaliteltassa Tuv Aimag Erdene Soumissa.Davaanyam Delgerjargal / EPA

Mongolian edellisissä vaaleissa syrjäytetty kansanpuolue on palannut valtaan murskavoitolla demokraattisesta puolueesta. Oman parlamenttipaikkansa menettivät jopa pääministeri Chimed Saikhanbileg ja parlamentin puhemies Zandaakhuu Enkhbold.

Kansanpuolue yli kaksinkertaisti edustuksensa 76-paikkaisessa parlamentissa saamalla 65 paikkaa. Edellisissä vaaleissa se sai 26 paikkaa. Demokraattiselle puolueelle jäi vain yhdeksän paikkaa aiemman 37:n sijaan.

Äänestäjät kurittivat hallituspuoluetta talouden viime vuosien alamäestä, joka on ollut maailman jyrkimpiä. 17,5 prosentin kasvusta on tultu yhden vaalikauden aikana 0,4 prosentin ennusteeseen tälle vuodelle.

Alamäkeen on ajanut Mongolialle keskeisten hiilen ja kuparin heikentynyt hinta. Samalla korruptio on vienyt kansalaisilta uskoa vuoden 1990 vallankumouksessa juhlittuun demokratiaan.

Suosittu laulaja pinnisti yli riman

Ehdolla oli kansanpuolueen lisäksi kymmenen muutakin oppositiopuoluetta, mutta perustuslaki muutti vastikään vaalitapaa niin, että pienpuolueiden mahdollisuus nousta parlamenttiin lähes estyi.

Valituiksi tuli vain yksi Mongolian kansan vallankumouspuolueen edustaja ja yksi riippumaton, suosittu laulaja Samand Javkhlan, joka painotti kampanjassaan ympäristökysymyksiä.

Vaalitulosta analysoineen kanadalaisen British Colombian yliopiston Mongolian-tuntijan professori Julian Dierkesin mukaan mikään kansanpuolueen vaalikampanjassa ei viitannut siihen, että maassa olisi odotettavissa suuria muutoksia.

– Kun tietää, miten valtavan velan aiemmat hallitukset ovat valtiolle kasanneet, budjetissa ei ole liikkumavaraa isoihin aloitteisiin, Dierkes sanoo blogissaan (siirryt toiseen palveluun).

Väkivallan pelossa kiellettiin alkoholin myynti

Vaaleihin käytiin kireissä tunnelmissa, ja tuloksen pelättiin herättävän levottomuuksia. Vuoden 2008 vaalien jälkeen viisi ihmistä kuoli väkivaltaisuuksissa.

Siksi pääkaupungissa Ulan Batorissa kiellettiin tällä kertaa alkoholin myynti ja julkiset kokoontumiset vaali- ja tulosten julkaisupäivänä.

Alkoholinmyyntikielto on voimassa vielä perjantainakin, sillä se on normaali käytäntö Ulan Batorissa aina kuun ensimmäisenä päivänä.

Lähteet: Reuters, Yle Uutiset

Lue seuraavaksi