Hyppää sisältöön

Taiwanin laivasto ampui vahingossa kalastusalusta ohjuksella

Aluksen kapteeni kuoli ja kolme miehistön jäsentä haavoittui. Taiwan on korostanut, ettei tähtäimessä ollut Kiina, vaikka ohjus laukaistiinkin sen suuntaan.

Taiwan esitteli Hsiung Feng III-ohjusta kansallispäivän paraatissa. Ilmeisesti juuri tällainen ohjus laukaistiin laivaston aluksesta perjantaina. Kuva: Eddie Cheng / EPA

Taiwanin laivasto on ampunut ohjuksen vesille, joka erottaa saarivaltion Kiinasta. Sen pääkaupungissa vietettiin parhaillaan kommunistipuolueen 95-vuotisjuhlia.

– Tätä ei ollut tarkoitettu poliittiseksi yritykseksi luoda kriisi, vakuuttaa Taiwanin laivaston esikuntapäällikkö Mei Chia-shu.

Tsoyingin satamasta sota-aluksesta laukaistu ohjus osui taiwanilaiseen kalastusalukseen, joka oli töissään 75 kilometrin päässä Penghun saaren rannikolla.

Ohjus ei räjähtänyt, mutta se tappoi  aluksen kapteenin ja haavoitti kolmea miehistön jäsentä. Tehtyään laivan pohjaan reiän ohjus painui pohjaan.

Kiinan presidentti puhui samaan aikaan rauhasta

Laivaston edustajan mukaan kyseessä saattoi olla inhimillinen erehdys. Vaikuttaa siltä, ettei harjoituksissa noudatettu normaalikäytäntöjä, hän sanoo. Laivasto on lähettänyt aluksensa jäljittämään ohjusta.

Samaan aikaan kommunistipuolueen juhlissa Pekingissä puhunut presidentti ja puoluejohtaja Xi Jinping sanoi toivovansa rauhanomaisia suhteita Taiwanin ja Kiinan välille. Taiwanin puolustusministeriöstä kerrotaan, ettei Kiinan laivaston ole havaittu liikehtineen merellä poikkeuksellisesti turman jälkeen.

Kiinan ja Taiwan välit viilenivät entisestään alkuvuonna, kun Taiwanin presidentiksi nousi Tsai Ing-wen. Hän on kieltäytynyt vahvistamasta yhden Kiinan käsitettä ja korostaa maansa itsenäisyyttä. Kiina pitää Taiwania kapinallisena maakuntaan.

.
.