1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Oikeus päätti: Itävalta joutuu uusimaan presidentinvaalinsa

Vihreiden ehdokkaan Alexander Van der Bellenin voitto oli 0,6 prosenttiyksiköstä kiinni.

Ulkomaat
 Norbert Hofer
Norbert Hofer iloitsi presidentinvaalien ykköskierroksen voitosta.Christian Bruna / EPA

Itävallan korkein oikeus on päättänyt, että toukokuun presidentinvaalien toinen kierros on uusittava.

Oikeistopopulistisen vapauspuolueen ehdokas Norbert Hofer voitti ensimmäisen kierroksen. Hänen tappionsa toisella kierroksella oli hyvin niukka: hän sai 49,7 prosenttia äänistä, riippumaton vihreä Alexander Van der Bellen 50,3 prosenttia. Ääninä ero oli vain 30 863.

Hofer johti myös toisen kierroksen ääntenlaskentaa, mutta hävisi postiäänestyksen tuloksen selvittyä.

Vapauspuolueen mielestä vaaleissa oli siinä määrin epäselvyyksiä, että ne saattoivat vaikuttaa lopputulokseen. Kymmeniä tuhansia äänestyslippuja avattiin liian aikaisin, ja osalta ääntenlaskijoista puuttui valtuutus, puolue sanoi.

Se vei asian oikeuteen, joka kymmeniä todistajia kuultuaan päätti, että tulos mitätöidään ja äänestys on järjestettävä uudelleen. Ajankohtaa ei ole päätetty. Todennäköisenä pidetään syys- tai lokakuuta.

Hofer saa viran hoitaakseen ainakin vähäksi aikaa

Van der Bellenin oli määrä vannoa virkavalansa ensi viikolla. Itävaltaa jää toistaiseksi ilman varsinaista presidenttiä, sillä Heinz Fischer väistyy joka tapauksessa. Virkaa hoitamaan tulee kolme parlamentin jäsentä, joista yksi on Hofer.

Presidentillä on Itävallassa lähinnä seremoniaalinen rooli, mutta voitto olisi silti mieluinen vapauspuolueelle, joka on kasvattanut suosiotaan Euroopan turvapaikanhakijakriisin aikana.

Lähteet: Reuters, AFP, AP

Lue seuraavaksi