Hyppää sisältöön

Islanti-huuma iski: "Jos ne vielä voittaa, niin sitten alkaa tulivuoret paukahtaa"

Jalkapallon EM-kisamenestyksen myötä islantilaiset ovat uineet suomalaisten sydämiin. Kokeneet Islannin-kävijät kertovat, että piskuisessa saarivaltiossa asuu sitkeitä, itsevarmoja ja vieraanvaraisia ihmisiä.

Islannin lippuja leivonnaisissa.
Islanninhevosyrittäjä Katri Pirttijärvi jännittää muiden Islanti-fanien tavoin Islannin jalkapallomenestystä.

Tähän kesään saakka Islanti on tunnettu lähinnä jäätiköistä, tulivuorista ja kuumista lähteistä. Viime viikkoina maata ja sen ihmisiä on seurattu erityisellä mielenkiinnolla, kun pieni saarivaltio on yllättänyt menestyksellään jalkapallon EM-kisoissa.

En ole jalkapallofani mutta nyt peukutan Islantia kovasti.

– Ennen jalkapallon EM-kisoja ei ole ollut ajatuksia islantilaisista. Hiljattain kuulin, että he ovat itsevarmoja ja ulospäinsuuntautuneita. Näistä ja jalkapallomenestyksestä suomalaiset voisivat ottaa oppia. En ole jalkapallofani mutta nyt peukutan Islantia kovasti, kertoo Jyväskylän keskustassa jututettu keski-ikäinen nainen.

Moni muukin on sitä mieltä, että Islannin menestyksen myötä jalkapallomitteilöihin on tullut ihan uudenlaista säpinää. Nyt hekin, jotka yleensä eivät jalkapallosta ole piitanneet, nauliutuvat television ääreen, kun Islanti pelaa.

– Maa on todella yllättänyt ja silloinhan pitää lähteä touhuun mukaan ja olla pienen puolella, vahvistaa toinen Yle Jyväskylän jututtama nainen. 

Islannin jylhät maisemat pysäyttävät

Islantia ja sen jalkapallomenestystä hypetetään ympäri Suomen, mutta Pohjois-Islannin pikkukylässä jalkapallohuuma ei ainakaan tällä hetkellä suuremmin näy. Näin kertoo Jyväskylässä  islanninhevostallia pitävä Suvi Soivuori, joka on matkustanut Islantiin suureen hevostapahtumaan.

Täällä pikkumaassa tapahtuu isoja asioita.

Suvi Soivuori

– Täällä pohjoisessa, Varmahlidissa, ei jalkapallohuumaa huomaa, mutta jos mentäis pääkaupunkiiin iltamenoihin, niin varmaan näkyisikin, että täällä pikkumaassa tapahtuu isoja asioita.

Soivuori matkusti ensimmäisen kerran Islantiin kymmenen vuotta sitten ja on sen jälkeen palannut maahan melkein joka vuosi. Islanninhevosten lisäksi hän on ihastunut jylhiin maisemiin ja ystävällisiin ihmisiin.

– Tämä on niin erikoinen ja pysäyttävä paikka, ihmiset ovat hirveän mukavia ja vieraanvaraisia. Jokaisen kannattaa ainakin kerran elämässään täällä käydä, Soivuori hehkuttaa.

Islantilaiset ovat sitkeää ja itsevarmaa kansaa

Jämsäläinen islanninhevosyrittäjä Katri Pirttijärvi on Soijärven tavoin kokenut Islannin-kävijä. Parhaimmillaan hän vierailee Islannissa kolme kertaa vuodessa.

Katri Pirttijärvi kehuu islantilaisten ihmisten sitkeyttä ja rohkeutta. Kuva: Jani Ilola / Yle

Pirttijärvi on opetellut myös islannin kieltä ja tutustunut islantilaisiin ihmisiin. Hän sanoo, että islantilaiset ovat suoria ja itsevarmoja ihmisiä.

– Niiden mielestä Islanti on maailman paras maa ja niillä on maailman paras kieli, maailman paras luonto, maailman parhaat eläimet ja maailman parhaat uimahallit. Mutta he eivät silti ole leuhkia tai ylimielisiä, vaan todella ylpeitä maastaan.

Pirttijärven mukaan islantilaisissa on myös hienoa sitkeyttä ja rohkeutta mennä eteenpäin myös silloin, kun vastaan tulee vaikeuksia.

– He ovat hyvin yritteliäitä, eikä siellä pidetä kummallisena, että ihmiset ovat monitaitoisia.

Itsevarmuutta ja sitkeyttä on löytynyt myös Islannin jalkapallojoukkueesta, mutta ainakaan Jyväskylässä ei silti uskota, että Islanti onnistuisi sunnuntain ottelussa voittamaan Ranskan.

– Jos ne vielä voittaa, niin sitten alkaa tulivuoret pian paukahtaa, virnistää vanhempi mies.

Suvi Soivuorta haastatteli Heli Kaski ja Katri Pirttijärveä Titta Puurunen.

.
.