Metsähallitus aikoo valittaa kartellijutussa – käräjäoikeus hylkäsi satojen miljoonien vahingonkorvausvaatimukset

Metsähallitus on ilmoittanut tyytymättömyytensä käräjäoikeuden päätökseen niin sanotussa kartellijupakassa. Käräjäoikeus hylkäsi kesäkuussa Metsähallituksen kanteen metsäyhtiöitä vastaan.

Kotimaa
Puutukkeja pinossa.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Metsähallituksen ja metsäyhtiöiden puukartellijuttu on etenemässä hovioikeuteen. Metsähallitus on ilmoittanut olevansa tyytymätön käräjäoikeuden ennen juhannusta antamaan päätökseen.

Helsingin käräjäoikeus hylkäsi Metsähallituksen kanteen puukartellin raakapuun kauppahintoja alentaneesta vaikutuksesta Stora Ensoa, Metsäliittoa ja UPM-Kymmeneä vastaan. Käräjäoikeus katsoi antamassaan tuomiossa, että metsäyhtiöiden kilpailumenettelylain vastaisesta yhteydenpidosta ei ole näytetty aiheutuneen Metsähallitukselle kanteessa väitettyä vahinkoa raakapuun alihintana.

Metsähallitus vaati Stora Ensolta, Metsäliitto Osuuskunnalta ja UPM-Kymmeneltä vahingonkorvauksia niiden sille raakapuusta maksamasta alihinnasta. Ensisijaisesti Metsähallitus vaati yhtiöiltä yhteisvastuullisesti 159 miljoonan euron vahingonkorvauksia tai toissijaisesti Stora Ensolta 87 miljoonaa euroa, Metsäliitto Osuuskunnalta 50 miljoonaa euroa ja UPM-Kymmeneltä 23 miljoonaa euroa vahingonkorvauksia.

Käräjäoikeus hylkäsi Metsähallituksen kanteen kokonaisuudessaan ja velvoitti sen korvaamaan yhtiöiden 8,4 miljoonan euron oikeudenkäyntikulut korkoineen.

Metsähallitus on saanut uuden määräajan valituksen tekemiselle. Sen tulee tehdä valitus lokakuun puoliväliin mennessä.