1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

"On kiva olla päivän hyvä uutinen" – Nokian Neulomo jatkaa Suomen vaateteollisuuden perinnettä

Nanson Nokian tuotannon ostanut Nokian Neulomo uskoo, että kotimaisille eettisesti tuotetuille vaatteille riittää kysyntää. Neulomo on jo tehnyt sopimuksen uuden mallistonsa laajasta myynnistä.

Kuva: Terri Niemi / Yle

Suomalaisen trikootuotannon ja vaatevalmistuksen merkittävimmän jäljellä olevan tehtaan toiminnan jatkuminen Nokialla varmistui, kun Nokian Neulomo sopi Nanson Nokian tehtaan liiketoiminnan ostamisesta. Neulomo ostaa Nanson Nokian trikootuotannon ja 85 työntekijää siirtyy sen palvelukseen vanhoina työntekijöinä.

Toimitusjohtaja Vesa Moisio uskoo, että kotimaisille eettisesti tuotetuille vaatteille riittää kysyntää. Neulomo onkin jo tehnyt sopimuksen uuden mallistonsa laajasta myynnistä.

– Olemme selvittäneet tehtaan toimintaedellytyksiä kevään ajan ja olemme vakuuttuneita siitä, että kuluttaja arvostaa vastuullista, hyvälaatuista kotimaista designia vaatteissaan. Siitä osoituksena me olemme päässeet Prisman kanssa sopimukseen merkittävän yhteistyön aloittamisesta. On kiva olla päivän hyvä uutinen.

Moisio arvioi, että tehtaan kokoluokka on kysyntään sopiva ja tehtaan toiminnan jatkamiselle on taloudelliset edellytykset.

Nokian Neulomon toimitusjohtaja Vesa Moiso Kuva: Terri Niemi / Yle

– Myös Nanson kanssa on sovittu tuotannollisen yhteistyön jatkumisesta.

Uusi mallisto myyntiin

Viime vuoden marraskuussa perustettu Nokian Neulomo suunnittelee, myy, markkinoi ja tuottaa neuloksia, tekstiilejä ja valmisvaatteita. Yritys on ottanut tavoitteekseen hyödyntää vaatetusteollisuuden globaalia megatrendiä, jonka muodostavat vastuullinen lähituotanto, ekologiset materiaalit ja kierrätystalous.

Nokian Neulomo lanseeraa oman naistenvaatemalliston, jonka ensimmäiset tuotteet tulevat verkkokauppaan ennakkomyyntiin heinäkuun alussa. Prisma-ketjun marketeihin mallisto tulee lokakuussa.

Laajentaminen tarkoittaa myös henkilömäärän lisäystä. Ensimmäinen työntekijöiden ja kumppaneiden rekrytointitilaisuus pidetään Moision mukaan elokuun alussa.

Alihankintavalmistus jatkuu Neulomossa

Nanso ilmoitti viime joulukuussa lopettavansa trikootuotantonsa Nokialla. Syynä oli kannattamaton toiminta. Neulomo on käynyt neuvotteluita Nanson tuotantokoneiston ostamisesta siitä lähtien.

Olemme vakuuttuneita, että kuluttaja arvostaa vastuullista, hyvälaatuista kotimaista designia vaatteissaan.

Vesa Moisio

Kevään aikana on Nokian Neulomossa valmistettu vaatteita myös muille tuotemerkeille. Myyntiin tulleet Made in Nokia -yhteistyötuotteet on myyty loppuun lyhyessä ajassa.

Nokian Neulomon yhteistyökumppaneina ovat olleen muun muassa Papu Design ja Tauko Design, ja työn alla ovat tällä hetkellä muun muassa Varustelekan ja Uhana Designin tuotteet.

Yhtiön mukaan alihankintavalmistus on keskeinen osa Nokian Neulomon toimintaa myös tulevaisuudessa.