1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Maailman suurin saimaannorppa Viljo (124 kg) elää ja voi hyvin – "Noin ison möllikän erottaa kaukaa"

Noin 30-vuotiasta Viljoa ei tunnu ikä painavan. Valtavankokoinen norppa jatkaa sukua ja nauttii elämästään Savonlinnan yläpuolisella Haukivedellä

Kuva: Juha Taskinen

Norppia vuosikymmeniä kuvannut Juha Taskinen tapasi harvinaisen jättiyksilön toukokuun lopulla tämän kotivesillä Haukivedellä. Viljoksi ristitty uros tuntee kotivetensä, ja tuntuu näyttäytyvän ihmisille melko harvoin. Taskiselle kohtaaminen oli vasta toinen.

– Tein muutaman reissun ennen kuin tärppäsi. Jo etäältä erotin, että nyt on Viljo kotonansa.

Juha Taskinen vaikuttui  jälleen poikkeusyksilön kohtaamisesta, vaikka on elämänsä aikana tavannut ja kuvannut kymmeniä, ellei peräti satoja norppia

–  Muut hylykeet jäävät kauaksi hopealle. Viljon erotti kaukaa. On se niin iso mölllikkä.

Taskisen mukaan Haukiveden jättiuros vaikutti kaikin puolin hyväkuntoiselta ja hyväntuuliselta.

– Turkki oli erinomaisessa kunnossa, paremmassa kuin edelliskeväänä. Viljo makasi vedenalaisella kivellä, jolle se oli mahastaan ankkuroitunut. Siinä se antoi laineiden heilutella ja laittoi välillä päänsä veden alle.

Suvunjatkaminen vie keväällä voimia

Viljon tarkka paino tiedetään Itä-Suomen radiolähetinseurannan perusteella. Se on punnittu kilon tarkkuudella seitsemän vuotta sitten. Strategiset mitat olivat tuolloin painoa 124 kiloa, pituutta 154 senttiä ja ympärysmittaa 150 senttiä.

– Nuo on kevätmitat, joten syksyllä se painaa reilusti enemmän. Maaliskuussa se on tosi laiha käytyään suvun jatkamispuuhissa ympäri laajaa Haukivettä. Syksyä kohti paino taas nousee, Juha Taskinen aprikoi.

– Hylkeiden kohdalla ylipaino on vain eduksi. Se on vararavintoa ja vesi on ikäänkuin painoton tila, jossa on helppo liikkua. Viljonkin jäsenet ovat notkeat vedessä.

Vuosi sitten Viljon epäiltiin olevan 30 ikävuoden nurkilla. Nyt arvellaan, että Viljo olisi reilusti alle 30-vuotias.

Kuva: Juha Taskinen

Saimaan verkkokalastusrajoitukset päättyivät kesäkuun lopussa. Taskinen toivoo, että etenkin kesämökkiläiset jättäisivät verkon rannalle.

– Kuutti opettelee elämään ja menee tutkimaan verkoissa olevia kaloja. Nyt kuuttikuolemille piilee suuri riski. Ostakaa kalat mieluummin ammattikalastajilta.