Länsimetron myöhästyttäminen tuskastuttaa – "Tuntuu että joka vuosi siirtyy vuodella eteenpäin"

Helsingin Lauttasaari on yksi länsimetron tulevista pysäkeistä. Elokuun puolivälissä ei kuitenkaan vielä ajeta metrolla, vaan korvaavilla bussiyhteyksillä. Reitteihin tulee muutoksia ja bussiyhteydet heikkenevät, Lauttasaaresta huokaistaan.

liikenne
lauttasaari länsimetro metro työmaa
Länsimetron aseman yhteyteen rakennetaan kauppakeskusta Helsingin Lauttasaaressa. Metrohanke on ylittänyt pahoin budjettinsa. Metron piti aloittaa liikennöinti jo elokuun puolivälissä. Viimeisimmän tiedon mukaan Länsimetro kulkee aikaisintaan tammikuussa.Yle

Länsimetron viivästyminen tuskastuttaa Helsingin Lauttasaaressa.

Kaupunginosassa asuu reilusti yli 20 000 asukasta ja määrä sen kun kasvaa, sillä saarelle on kaavoitettu lisää asuntoja.

Kun kesäkuussa jälleen ilmoitettiin metron viivästymisestä, saarelaiset joutuivat epätietoisuuden valtaan: miten keskustaan pääsee?

Lauttasaari Seuran varapuheenjohtaja Nina Lukkari kuvailee, että tuntuu kuin metro jatkuvasti vain siirtyisi. Lukkari itse muutti saarelle viisi vuotta sitten.

– Viisi vuotta on odotettu metroa. Tuntuu että joka vuosi se siirtyy vuodella eteenpäin. Ei voi vielä sanoa, että usko on koetuksella, ehkä menee enempi huvituksen puolelle.

Lauttasaaren metroasema nousee keskelle olemassa olevaa asutusta eli työmaan laidalla asuu monta kerrotalollista ihmisiä. Metroaseman yhteyteen tulee uusi kauppakeskus. Sitä rakennuttava YIT on arvioinut, että keskus avaa ovensa tämän vuoden lopulla.

Eri reitit kuin liityntäliikenteessä

Viime viikolla HSL kertoi Länsimetron myöhästymisen ajaksi järjestyistä bussireiteistä.

– Lauttasaaren kannalta on ongelmia, emmekä ole tyytyväisiä HSL:n päätöksiin. Reitteihin tulee muutoksia ja bussiyhteydet heikkenevät, tiivistää Lauttasaari Seuran puheenjohtaja Katri Penttinen.

Suorat linjat Lauttasaaresta keskustaan säilyvät, mutta päätepisteisiin keskustassa tulee muutoksia.

Yksi ongelma on yhteydet Helsingin keskustaan Erottajalle. Syksyn väliaikaisessa bussiliikenteessä saarelta ei sinne suoraan pääse.

– Liityntäliikenteessä saatiin niin, että bussi kulkisi Erottajalle ja nyt se väliaikaisesti lopetettaisiin, tämä aiheuttaa aivan turhaa sekaannusta, toteaa Penttinen.

Linjaa 20 ovat myös käyttäneet keskustassa ruotsinkielistä yläastetta käyvät koulaiset.

Lisäksi kaksi Lauttasaareen kulkevaa bussilinjaa eli numerot 65A ja 66A eivät elokuun puolivälin jälkeen aja enää Lauttasaareen. Kaupunginosassa bussien päätepysäkin ovat olleet voimakkaasti kasvavassa Lauttasaaren osassa, Vattuniemessä. Lauttasaaressa toivotaan painokkaasti, että toimivista yhteyksistä Vattuniemeen huolehditaan.

Länsimetron myöhästymisestä kerrottiin kesäkuun puolivälissä. Touko-kesäkuussa metrotyömaalla havaittiin ongelmia metron turvallisuusjärjestelmissä.

Viime viikolla Länsimetro Oy arvioi, että matkustajille tarkoitettu koeliikenne voi alkaa viimeistään tammikuussa 2017. Aikataulu täsmentyy lokakuussa.