1. yle.fi
  2. Uutiset

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt saavat puolustajan YK:hon

Ihmisoikeusneuvoston päätös antaa syrjinnästä kärsiville ensi kertaa virallisen äänen YK:ssa, iloitsee ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch.

Ulkomaat
Sateenkaarilippua kannatteleva ja toisessa kädessä pienoislippua heilutteleva nuori nainen.
Guatemalan viime viikonlopun Pride-paraatiin osallistunut nainen tuuletti iloisesti. Esteban Biba / EPA

YK on perustanut ensi kertaa viran, jonka haltijan nimenomaisena tehtävänä on torjua seksuaali- tai sukupuoli-identiteettiin perustuvaa syrjintää. Riippumattoman asiantuntijan virka perustettiin YK:n ihmisoikeusneuvoston alaisuuteen. Aluksi kolmivuotiseksi päätetyn viran haltija nimitettäneen lähikuukausina.

Päätöksestä käytiin neuvoston kokouksessa tuntien kiihkeä väittely, jonka päätteeksi viran perustamisen puolesta äänesti 23 jäsentä ja vastaan 18. Kuusi maata pidättäytyi ottamasta kantaa.

Päätöstä ajoivat voimakkaasti monet Latinalaisen Amerikan maat ja Britannia. Ne saivat tukea muualta Euroopasta sekä Etelä-Koreasta, Vietnamista ja Mongoliasta. Vastarintaa johtivat Venäjä ja Kiina. Samassa rintamassa olivat useiden arabimaiden lisäksi afrikkalaiset Kenia, Togo ja Nigeria.

Historiallinen päätös

– Tehtävästä tulee kova. Samaa sukupuolta olevien suhteet tai liitot ovat yhä kiellettyjä yli 70 valtiossa. Joissakin maissa ihmisiä vainotaan ja jopa tapetaan, sanoi Yhdysvaltain YK-lähettiläs Samantha Power ja viittasi myös Orlandon viimekuiseen yökerhoiskuun.

Kansainvälinen LGBTI-liitto pitää päätöstä silti käännekohtana, ja myös ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch kiittää päätöstä historialliseksi.

Se antaa syrjinnästä kärsiville ensi kertaa virallisen äänen, koska he voivat vedota YK:n järjestelmään, sanoi HRW:n Geneven-toimiston johtaja John Fisher.

Lähteet: AP, AFP, Reuters

Lue seuraavaksi